Kanta-Häme Hämeenlinna

Päihteisiin kuolleiden muistoksi hiljennyttiin nyt myös Hämeenlinnassa

Päihdekuolemat ovat yleensä turhia kuolemia, sillä suurin osa niistä olisi estettävissä. Ne ovat kuitenkin yhä tabu, josta ei keskustella julkisesti.
Kaikkien aikojen ensimmäinen päihteisiin kuolleiden muistotilaisuus keräsi parikymmentä osanottajaa Linnanpuistoon. Kuva: Tomi Vesaharju
Kaikkien aikojen ensimmäinen päihteisiin kuolleiden muistotilaisuus keräsi parikymmentä osanottajaa Linnanpuistoon. Kuva: Tomi Vesaharju

Ensimmäistä kertaa tiistaina Hämeenlinnassa järjestetty päihteisiin kuolleiden muistotilaisuus teki vaietusta tabusta näkyvän. Päihdekuolemiin liittyy turhan usein häpeää ja syyllisyyttä, jotka estävät surutyön alkamisen.

Muistotilaisuuden osallistuneet surijat kulkivat Linnanpuiston halki kynttiläkulkueena ja laskivat lopulta kuolleista läheisistään muistuttavat vaahteranlehdet Vanajaveteen.

– Päihteisiin kuollutta on oikeus surra. Suurin osa kuolemista olisi etukäteen estettävissä. Jostakin syystä kuolemiin liittyy kuitenkin niin vahva häpeä, että ne eivät ole nousseet Suomessa tarpeeksi julkiseen keskusteluun, A-klinikan ehkäisevän päihdetyön koordinaattori Paula Meskanen sanoo.

Päihteisiin kuolleiden muistotilaisuuksia on järjestetty Suomessa jo 2000-luvun alusta lähtien, mutta nyt ne laajenivat myös Hämeenlinnaan. Seuraavan kerran kynttilä syttyy kuolleen läheisen kunniaksi 17. marraskuuta, kun Hämeenlinnassa muistellaan itsemurhan tehneitä läheisiä.

Tunteet sanoksi

Päihdejärjestöjen mukaan jokainen kuolema koskettaa ainakin seitsemää ihmistä. Kukaan ei ole täysin yksin, vaan myös päihteiden käyttäjillä on omaisia, ystäviä ja perheet.

– Omaisten voi olla vaikea puhua asiasta ja he vaikenevat. Moni potee syyllisyyttä siitä, ettei kyennyt auttamaan läheistään. Tällaiset muistotilaisuudet auttavat pukemaan tunteet sanoiksi ja löytämään toiset, jotka ovat samassa tilanteessa, Meskanen sanoo.

Päihteisiin kuolee Suomessa joka vuosi tuhansia ihmisiä. Vaikka alkoholiin kuolleiden määrä onkin laskenut, kasvaa huumekuolemien määrä. Huumeiden yliannostukseen kuoli viime vuonna 188 ihmistä, kun kuolemia vuonna 2005 oli ainoastaan 72.

Meskanen muistuttaa, että huumeyliannostukset ovat yksi alle 40-vuotiaiden miesten yleisimmistä kuolinsyistä.

– Apua on kyllä tarjolla. Esimerkiksi Hämeenlinnan A-klinikalla saavat kaikki apua vielä samana päivänä. Päivystysvastaanotto on kello 8.15–11. Ainoastaan vieroitukseen voi joutua odottamaan vähän aikaa, Meskanen korostaa.

Ensimmäistä kertaa Hämeenlinnassa

Helsingissä ensimmäinen huumeisiin kuolleiden muistotilaisuus järjestettiin vuonna 2000. Tapahtuma on laajentunut vuosien kuluessa 17:lle paikkakunnalle.

– Tapahtumat ovat tietenkin vain pieniä pirskahduksia, jotka tekevät asian näkyväksi Toivottavasti ne kuitenkin rohkaisevat ihmisiä puhumaan vaikeista asioista. Rinnallakulkijoita tarvitaan jokainen päivä, Meskanen sanoo.

Muistotilaisuuden järjestivät A-klinikan ehkäisevän päihdetyön lisäksi Hämeenlinnan Vapaaseurakunta, Vikto sekä Lumme. HäSa