Kanta-Häme

Päijät-Häme nousi niskan päälle

Vaalitulos on historiallinen sekä paikallisesti että maakunnallisesti.

Valtasuhteet keikahtivat ensimmäistä kertaa Päijät-Hämeen hyväksi. Nykymuotoinen Hämeen vaalipiiri syntyi vuonna 2003, kun Heinolan seutu, Orimattila ja Artjärvi liitettiin vaalipiiriin.

Vuosikymmeniin, jos koskaan, ei Hämeenlinnalla ole ollut kuin yksi kansanedustaja. Tällä kaudella kaupunkia edustaa ainoana demareiden Tarja Filatov.

– Ihmiset näyttivät äänestäneen oman maakuntansa edustajaa. Johannes Koskisen poisjäänti heijastuu varmasti kokonaisuuteen, mutta etenkin Hämeenlinnan tilanteeseen, arvioi Hämeen sosialidemokraattien piirihallituksen puheenjohtaja Jouni Mäkelä.

Hämeen sosialidemokraattien toiminnanjohtaja Mikko Suomalainen selittää päijäthämäläisten parempaa menestystä Koskisen jättämän aukon lisäksi Päijät-Hämeen suuremmalla väkimäärällä sekä sikäläisten ehdokkaiden aktiivisuudella.

– He olivat kovia kiertämään. Ehkä Kanta-Hämeen ehdokasasettelu oli paikkakuntaprofiloituneempi. He eivät hakeneet kannatusta koko vaalipiiristä.

Sunny Car Centerin ja muiden Hämeenlinnan sisäisten kähinöiden merkitystä puolueen tai Iisakki Kiemungin vaalimenestykseen Jouni Mäkelä ei lähde erittelemään.

– Onhan sillä saattanut olla vaikutusta, mutta yhtä hyvin se voi johtua muista syistä.

Keskustan piirihallituksen puheenjohtaja Marja Engman kiittelee puolueen kaikkien 14 ehdokkaan saaneen tasaisesti ääniä.

– Korostimme vaalityössä sitä, että keskustalla on 14 ehdokasta. Ääniä ei sementoitu Päijät-Hämeeseen, eikä myöskään Etelä-Häme sitä tehnyt. Olimme tiivis, yhtäläinen joukko, Engman kiittelee.

Tuloksessa näkyvää seutukuntajakoa Engman pitää sattumana, eikä usko sillä olevan maakuntien näkökulmasta juurikaan merkitystä.

– Toivoisin ainakin, että sillä ei ole merkitystä. Kuntapolitikoinnin aika on auttamattomasti ohi. Seutukunnallisia hankkeita voi hoitaa asuinkunnasta riippumatta.

Perussuomalaisissa kaikki kolme valituksi tullutta ovat maakuntarajan toiselta puolen. Joukosta putosi Kanta-Hämettä viime kaudella edustanut Ismo Soukola. Anne Louhelaisen rinnalle eduskuntaan nousevat ensikertalaiset Rami Lehto ja Jari Ronkainen.

Varasijalle jäänyt Lulu Ranne uskoo median roolin vaikuttaneet vahvasti Päijät-Hämeen puolella vaalitulokseen.

– Etelä-Suomen Sanomat on ainakin paukuttanut aivan täysillä. Meillä ei ole ollut mitään suosituksia, että muistakaa nyt äänestää kantahämäläistä.

Perussuomalaisten Hämeen piirin puheenjohtaja ja kansanedustajaksi noussut Jari Ronkainen katsoo, ettei voimasuhteiden jakautumisella ole merkitystä.

– Valtakunnan ja Hämeen asioita sinne ollaan menossa ajamaan. HäSa

Päivän lehti

9.4.2020