Kanta-Häme

Paikalle osuneet työmiehet estivät omakotitalon palon Vanajantiellä – Räystäät olivat jo liekeissä

Puisen varastorakennuksen palo oli sytyttää viereisen omakotitalon tuleen Vanajantiellä Hämeenlinnassa keskiviikon ja torstain välisenä yönä.

Ensimmäisenä palopaikalle osuivat renkolaisen maarakennusyrityksen Konepojat Lindholm & Vähämäki oy:n työntekijät Niko Niemi ja Joose Lampela, joiden nopea toiminta pelasti rakennuksen.

Molemmat miehet olivat lopettelemassa työpäivää eri työmailla, ja sattumalta liikkeellä samassa suunnassa puoli kolmelta aamuyöllä. Lampela huomasi rakennuspalon ja saapui Vanajantielle ensin, ja ilmoitti heti varastorakennuksen tulipalosta hätäkeskukseen.

Niemi oli muutenkin matkalla kohti Kantolaa, ja näki korkean savupatsaan moottoritieltä asti.

Kun hän pääsi paikalle, puinen varastorakennus Hämeen Sanomien toimitalon vieressä paloi, ja 15 metrin päässä olevan omakotitalon räystäs oli liekeissä.

– Asukkaat olivat jo tulleet ulos talosta toiselle puolelle tietä. He huusivat, että talo palaa, Niemi kertoo.

– Palo oli levinnyt varastosta myös maastoon, ja talo oli syttynyt luultavasti säteilylämmöstä.

 

Niemi oli liikkeellä tankkiautolla, jossa oli jäljellä vielä vettä. Miehet kastelivat suihkuputkella asuintalon räystäiden liekkejä, seinää ja kattoa 5–10 minuutin ajan, kunnes pelastuslaitos ehti paikalle.

Palomestarin mukaan miesten nopea ja neuvokas toiminta pelasti asuinrakennuksen.

– Palomestari sanoi myös meille, että rakennus olisi palanut ilman esisammutusta, Niemi sanoo.

Miehet olivat palopaikalla puolisen tuntia, mutta Niemi palasi vielä aamulla auttamaan muutamaksi tunniksi. Pitkän yön jälkeen hän pääsi nukkumaan vasta lähempänä aamukymmentä.

– Palomestari soitteli ja kyseli, jos saisi jonkun, millä saa pöyhittyä ja nosteltua lastulevyä, että pääsee sammuttamaan sieltä alta, Niemi kertoo.

 

Poliisi tekee palosyyntutkintaa palopaikalla lähipäivinä, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Jani Stepanoff Hämeen poliisilaitokselta.

– Mahdolliseen syttymissyyhyn emme voi vielä ottaa mitään kantaa, Stepanoff toteaa.

Hämeen poliisi kaipaa edelleen yön ajalta havaintoja omituisista liikkujista tai toiminnasta palaneen rakennuksen läheltä. Vihjeet voi ilmoittaa Hämeenlinnan poliisiasemalle joko puhelimitse numeroon 0295414222 tai sähköpostilla rikosvihjeet.hame@poliisi.fi.

Palaneen varastorakennuksen omistaa Hämeen Sanomat. Palamishetkellä sen sisällä oli lähitalon asukkaiden tavaroita. HäSa