Kanta-Häme

Paikalliset ravintolat epäilevät, että pelkkää vegaanista ruokaa tarjoava ravintola kuolisi Hämeenlinnassa

Paikalliset ravintolat epäilevät, että yksinomaan vegaanista ruokaa tarjoava paikka ei pärjäisi Hämeenlinnassa.
Ravintola Piparkakkutalon keittiömestari Ismo Aho (vas.) ja ravintolapäällikkö Helena Siivonen ovat uudistaneet kasvis- ja vegaaniruokatarjontaansa aktiivisesti. Myös vegaanisia viinejä on.

Paikalliset ravintolat eivät usko, että pelkästään vegaanista ruokaa myyvä ruokapaikka pärjäisi Hämeenlinnassa. Syiksi nähdään kaupungin ja asiakasmäärien pieni koko ja ihmisten ennakkoluulot.

Vegaaniliiton mukaan Hämeenlinnassa on ketjuravintoloiden lisäksi seitsemän vegaaniystävällistä ravintolaa ja kahvilaa. Listaus on pari vuotta vanha, eli se voi sisältää puutteita.

Yksi mainituista paikoista on ravintola Piparkakkutalo kaupungin keskustassa.

Ravintolalla on nykyään täysvegaani maistelumenu.

– Pari vuotta sitten listalla olleet mustapapupihvit olivat kova hitti. Sen jälkeen olemme lähteneet pikkuhiljaa kehittämään kasvis- ja vegaaniruokatarjontaamme, koska kasviperäisen syömisen suosio on kasvanut, Piparkakkutalon keittiömestari Ismo Aho kertoo.

Kaupungissa vegaanista maistelumenua tarjoaa Piparkakkutalon lisäksi ainakin ravintola Verka.

Kasvis- ja vegaaniruoka löysivät paikkansa Piparkakkutalon lounaspöydästä vuoden alussa. Sen sijaan vegaaninen maistelumenu nousi ruokalistalle vasta vähän aikaa sitten. Sellaisen kuitenkin sai jo aikaisemmin, jos osasi kysyä.

Myös kolmen ruokalajin kasvismenu on lähtökohtaisesti vegaaninen. Asiakkaat voivat myös tilata vegaanisia viinejä.

– Kasviperäistä ruokaa menee iltaisin hyvin. Joulun alla tulee myös vegeruoalle myyntipiikki, Aho sanoo.

Ravintolan kesälistalla olleet falafelpihvit maistuivat myös sekasyöjille. Myös uusi, halutessa vegaaniseksi tehtävä punajuuririsotto, on saanut kehuja.

– Kun paljon lihaa syövä asiakas kehuu kasvis- tai vegaaniruokaa, kokee, että on oikeasti onnistunut.

Aho ja ravintolapäällikkö Helena Siivonen eivät tästä huolimatta usko, että täysin vegaaninen ravintola Hämeenlinnassa kannattaisi.

– Hämeenlinna ei ole suurkaupunki, joten asiakasvirrat ovat pieniä. Sekä kasvi- että eläinperäistä ruokaa tarjoavien ravintoloiden olisi kuitenkin hyvä panostaa vegaaniruokaan aiempaa enemmän. Uskon, että sen suosio kasvaa pikkuhiljaa suureksi, Aho toteaa.

Kahvilana ja hiussalonkina Raatihuoneenkadulla toimivan Hemman lounaslista ei ole täysin vegaaninen, mutta pitkälti kasvipohjainen. Maitotuotteita vältetään eikä hunajaa käytetä.

Lihaa haluava sekasyöjä voi tilata annoksen, jossa on kanaa.

Kun Hemman raakaruokia valmistavalta Maija Tiilamalta kysyy, pystyisikö Hemma pärjäämään täysin vegaanisella tarjonnalla, hän menee mietteliääksi.

– Se on hyvä kysymys. Lounaamme on tosi suosittu, mutta koen silti, että monet ihmiset haluaisivat saada selkeää proteiinia.

– On meillä papuja ja muita, mutta monilla on vahvoja ennakkoluuloja. Jos ne voitettaisiin, pärjäisimme ilman kanaakin.

Suomen tiettävästi ainoa yritysmäisesti toimiva täysvegaaniravintola yliopistokaupunkien ulkopuolella on loviisalainen Ravintola Bella. HäSa

Veganismi ja vegaanit

Veganismi on kattotermi. Sillä tarkoitetaan elämäntapaa, jota noudattava henkilö pyrkii välttämään kaikkea, mistä on tai voi olla haittaa eläimille. Useimmiten termi nousee esiin ravintokeskustelussa.

Vegaani on henkilö, joka noudattaa tätä veganistista elämäntapaa ainakin jossain määrin. Joku voi noudattaa vegaanista ruokavaliota ja kutsua itseään vegaaniksi, vaikka hän hyväksyisi eläintarhat. Vegaanit eivät yhtenäinen massa, jolla olisi identtinen maailmankuva.