Kanta-Häme

Paikallisten ravintoloiden paloturvallisuus hyvällä tolalla

Hämeenlinnalaisravintolat ovat huolehtineet paloturvallisuudesta kohtuuhyvin.

Tämä selviää Kanta-Hämeen pelastuslaitoksen ja poliisin perjantai-iltana tekemistä yllätystarkastuksista reiluun kymmeneen paikalliseen ravintolaan. Iskuja tehtiin viikonvaihteessa lisäksi Riihimäellä ja Forssassa.

– Pääsääntöisesti asiat ovat meidän silmin varsin hyvässä kunnossa. Yksittäisiä pieniä puutteita on. Hätäpoistumisteillä oli jonkin verran ylimääräistä, poistumista hankaloittavaa tavaraa, eikä sisällä olleiden asiakkaiden määrä ollut aina henkilökunnan tiedossa, kertoo pelastusjohtaja Petri Talikka Kanta-Hämeen pelastuslaitokselta.

– Pyrimme myös katsomaan, että ulos johtavat ovet ovat helposti avattavissa. Joskus lukot ovat olleet sellaisia, että niitä ei ole saanut helposti auki. Hetkeen aikaan emme ole törmänneet siihen, että ovet olisi suurin piirtein köytetty kiinni ja että väylät olisivat täysin kulkukelvottomia.

Talikan mukaan lähtökohtana on, että pienessä ravintolassa pitää olla vähintään kaksi erillistä poistumistietä.

Ravintoloissa arvostetaan tarkastuksia

Hämeenlinnan Viihdekeskus oy:llä on kaupungissa muutama iso ja osin sokkeloinenkin ravintola.

Sirkukseen saa ottaa sisään maksimissaan noin 800 asiakasta, kun taas Torin Panimossa on tiloja kolmessa kerroksessa. Myyntijohtaja Sami Kuittisen mukaan Sirkus ja läheinen Iskelmäbaari saivat viikonlopun tarkastuksessa kuitenkin puhtaat paperit.

– Mitä sokkeloisempi ja moniulotteisempi tila on, sen haasteellisempaa on valvonta. Sellaisia ravintoloita kaupungissa ei kuitenkaan ole, joita voisi pommeiksi kutsua, pelastusjohtaja Petri Talikka toteaa.

Kuittinen arvostaa pelastuslaitoksen kanssa paloturvallisuusasioissa tehtävää yhteistyötä, myös vuositarkastuksia.

– Vuositarkastus on hyvä, koska silloin käymme asiat läpi kimpassa ammattilaisten kanssa.

Kuittinen kertoo, että pelastussuunnitelma käydään henkilökunnan kanssa läpi vuosittain ja ravintolapäälliköiden kanssa useammin.

– Ravintolapäälliköiden rutiiniin kuuluu joka kerta tarkistaa, että hätäovet eivät ole lukossa, kun baari avataan. Poistumistiloja Sirkuksessa on yli 2 000 hengelle eli reilusti suuremmalle määrälle kuin mitä on asiakaspaikkoja. Hätäteitä on etuoven lisäksi kuusi.

– Olemme myös valinneet palamattomia materiaaleja. Ja viikko sitten taloyhtiön talkkari testasi kaikki palohälyttimet.

Pyrotekniikkaa käytetään harvoin

Brasiliassa sunnuntaina sattuneen tuhoisan yökerhopalon sytyttivät esiintymässä olleen yhtyeen tulitehosteet.

Kanta-Hämeen pelastuslaitoksen pelastusjohtaja Petri Talikka kertoo, että pyroteknisiä välineitä käytetään esityksissä Hämeenlinnassa harvoin.

– Ne tarkastetaan sitten vielä erikseen. Muunkin elävän tulen käyttö, kuten kynttilät, on mahdollinen lähde palon syttymiselle. Myös kaikkien kiinteistön sähkölaitteiden pitää olla kunnossa, hän muistuttaa.

Henkilökunnan koulutus oleellisen tärkeää

Kellariravintola Hällässä on juuri tehty pelastussuunnitelma hätätilanteiden varalle.

– Öljypalo keittiössä on kaikkein todennäköisin. Konkreettista harjoitusta ei ole henkilökunnan kanssa pidetty, suullista neuvonpitoa kylläkin, mitä tilanteessa pitää tehdä, jos kerkiää, kertoo yrittäjä Urpo Nurmiranta.

Pelastusjohtaja Petri Talikka painottaa henkilökunnan koulutuksen tärkeyttä.

– Jos viikonloppuna täynnä humalaisia olevassa ravintolassa sattuu jotakin, henkilöstön toiminta alkuvaiheessa ratkaisee monesti lopputuloksen. Pelastuslaitos ja poliisi ovat kuitenkin vasta jonkin ajan päästä kohteessa.

Nurmiranta kertoo, että kiviseinäisessä Hällä-ravintolassa on ajan tasalla olevat alkusammutusvälineet ja kolme poistumistietä, mutta ei sprinklerilaitteistoa.

Hällässä maanantaina lounaalla ollut Pekka Vattulainen kertoo kiinnittävänsä ulkomailla huomiota mahdollisiin hätäpoistumisteihin. Valppaaksi hänet ovat saaneet juuri tuhoisat yökerhopalot.

– Viimeksi tuli pari viikkoa sitten Kolumbiassa tsekattua varauloskäynnit parissakin livebändipaikassa, olivat ne sen verran hurjan näköisiä paikkoja. Suomessa näitä asioita ei tule mietittyä, kun sitä olettaa, että asiat ovat täällä kunnossa. (HäSa)