Kanta-Häme

Paikallisuudelle lisää painoa

Ensimmäiseksi uuden kaupunginhallituksen puheenjohtajan Iisakki Kiemungin (sd.) tavoitteena on vakauttaa lievästi turbulenttinen tilanne, joka vallitsee tällä hetkellä kaupungin hallinnossa.

– Pitää käydä keskustelut vt. kaupunginjohtaja Juha Isosuon, tilaajajohtajien ja -palvelujohtajien kanssa jatkosta ja siitä, millainen tahtotila virkamiehillä kaupungin kehittämiseen on.

Kiemunki viittaa siihen, että kaikki kolme tilaajajohtajaa tavoittelevat virkoja muualta tai ainakin vuorotteluvapaata.

– Edessä on myös erittäin tärkeä päätös uudesta kaupunginjohtajasta. Se on varmasti yksi valtuuston tärkeimpiä päätöksiä tulevalla kaudella. Lähes ensi töikseen kaupunginhallituksen on pohdittava, millaista kaupunginjohtajaa haemme ja millaisin reunaehdoin.

Kiemunki lupaa kiinnittää viestintään, erityisesti ennakkotiedotukseen aikaisempaa enemmän huomiota.

– Emme ole saaneet aina julkisuuteen oikeaa viestiä.

Muita kaupunkeja edellä

Kiemunki pitää tärkeänä nyt solmitun valtuustosopimuksen toteuttamista.

– Omasta mielestäni se olisi saanut olla yksityiskohtaisempi ja konkreettisempikin, mutta hyvä näinkin.

Hän poimii valtuustosopimuksesta hankinta- ja palvelustrategian päivittämisen siihen suuntaan, että siinä painottuisi paikallisuus ja kestävä kehitys.

– Esimerkiksi kilpailutuksissa pitäisi pystyä painottamaan paikallisuutta. Tosin olemme siinä monia kaupunkeja edellä, että meillä laatua on tarjouskilpailuissa painotettu.

Moottoritien katteen tarjouskilpailua oli siitä hyvä esimerkki.

– Siinä painotettiin laatua eli sitä, että liikenne saadaan sujumaan myös työmaan aikana. Kilpaileva vaihtoehto olisi ollut katastrofi kaupungin sisäiselle liikenteelle.

Muutos jatkuu

Kiemunki muistuttaa, että neljä vuotta sitten demarit jäivät häviölle linjauksissa, jotka koskivat kaupungin omaa palvelutuotantoa.

– Nyt haluan tarkistaa linjaa siten, että kaupungin omaa henkilöstöä ja paikallisuutta arvostetaan. Samalla luodaan turvaa ja kannustavuutta henkilöstösopimuksen hengessä. Olen edelleen sitä mieltä, että lomautukset olivat virhe.

Kiemungin mukaan tarjouskilpailut on mahdollista pilkkoa sen verran pieniin osiin, että muillakin kuin suurilla kansainvälisillä yhtiöillä on mahdollisuus menestyä.

– Ei se silti merkitse, että kaikki jatkuu entisellään. Kyllä muutoksia on tulossa.

Mitä tulevaisuudessa?

Kaupungin talous ja sen kääntäminen kestävälle uralle on tulevan neljän vuoden tärkeimpiä kysymyksiä.

– Olemme kuitenkin tehneet jo paljon sen eteen. Isoja rakenteellisia uudistuksia on tehty mm. vanhustenhuollossa ja kouluverkossa. Siinä mielessä olemme esimerkiksi naapurikuntien paremmassa tilanteessa. Niissä uudistukset ovat vielä edessä.

– Siellä tiedetään kyllä, että samat asiat tulevat esille, mutta muutaman vuoden Hämeenlinnaa myöhemmin.

Lähitulevaisuudessa Hämeenlinnallakin on edessään isoja kysymyksiä.

– Pitää keksiä, millä elämme tulevaisuudessa. Meillä on ollut tähän asti ollut onneakin, koska täällä toimivilla suurilla yrityksillä ei ollut isoja ongelmia. Moreeni odotti pitkään, mutta vetää nyt logistiikka-alan yrityksiä. Lisäksi sieltä on pystytty hankkimaan lisää maata.

Kiemunki uskoo, että isot kaupan keskittymät ja matkailu ovat tulevaisuutta.

– Esimerkiksi autokaupan ja rautakaupan keskittymien kehittely ei maksa kaupungille juuri mitään. Onnistuessaan ne ja Kantolan tapahtumapuisto virkistävät tehokkaasti kaupungin elinkeinoelämää. (HäSa)

Mainos