Kanta-Häme

Paikka irtosi alle 800 eurolla yli puolelle valtuutetuista

Vuodenvaihteen jälkeen työnsä aloittavat kunnanvaltuutetut eivät hankkineet paikkojaan valtaisien vaalibudjettien avulla. Hämeenlinnassa perussuomalaisten Kari Ilkkala käytti kampanjaansa yli 6200 euroa ja oli summalla aivan omalla tuhatluvullaan. Hattulassa eniten rahaa käytti konsultti Kari Ventola (kok), 2250 euroa, ja Janakkalassa yrittäjä Esa Silvennoinen (kok.), 2019 euroa.

Valtuutetuilla on aikaa tehdä vaalirahoitusilmoitus 31. joulukuuta kello 16:een asti. Tämän jutun tiedot perustuvat ilmoituksiin, jotka oli tehty viimeistään perjantaina aamupäivällä.

Vaalirahoitusta ei tarvitse eritellä, jos kokonaisbudjetti pysyy alle 800 euron. Lopella tehtyjen ilmoitusten mukaan seuraavan kauden valtuutetuista summaa ei ylittänyt kukaan. Toiseksi eniten tällaisia valtuutettuja oli Hattulassa, jopa 80 prosenttia.

Kolmanneksi säästeliäimpiä oltiin 63 prosentilla Hausjärvellä. Sekä Janakkalassa että Riihimäellä prosenttiluku oli 56. Hämeenlinnassa 51 prosenttia valtuutetuista ilmoitti pitäytyneensä alle 800 euron vaalibudjetissa.

Siitä, kuinka aktiivisesti vaalirahoitusilmoituksia on tehty, ei voi tehdä johtopäätöksiä puoluerajojen mukaan. Ennen viikonloppua ilmoituksensa oli tehnyt yli 80 prosenttia hattulalaisista, riihimäkeläisistä ja loppilaisista valtuutetuista. Hämeenlinnalaisista selvitys oli tekemättä 20 prosentilla, janakkalalaisilla ja hausjärveläisillä lähes 30 prosentilla.

Lopella Heinosta tukivat yritykset

Syksyn 2012 kuntavaaleissa eivät vaalibudjetit määräytyneet myöskään stereotyyppisen puolueajattelun mukaan. Hämeenlinnassa hövelimpien kampanjoijien top viiteen ei mahdu yhtään kokoomuslaista tai keskustalaista. Riihimäellä vaaleihin käytti eniten rahaa eläkeläisdemari Mikko Lund. Hausjärvellä suurimmalla budjetilla oli sentään liikkeellä Sinituote-yhtiön omistaja, kokoomuksen Ilkka Brotherus.

Sekä sisäministeri Päivi Räsänen (kd.) että maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen (kok.) ilmoittivat vaalirahoituksensa jääneen alle 800 euron. Kantahämäläisistä kansanedustajista rajan ylitti juuri ja juuri Aino-Kaisa Pekonen (vas.) 72 eurolla ja Sirkka-Liisa Anttila (kesk.) 272 eurolla. Timo Heinonen käytti kampanjaansa 500 euroa, joista 450 oli yrityksiltä saatua.

Muutama läpi mennyt valtuutettu, kuten Hämeenlinnan demareiden Pentti Nyholm, ei ilmoituksien mukaan käyttänyt vaalityöhön rahaa lainkaan. Kenties erikoisimman ilmoituksen on jättänyt kokoomuksen Kaija-Leena Savijoki. Häneltä kului vaalilehtien, esitteiden ja muun painetun materiaalin hankintaan 10 euroa ja 50 senttiä. Kaikki omaa rahaa.

Vaalirahoitusilmoitukset osoitteessa www.vaalirahoitusvalvonta.fi. (HäSa)

 

 

Päivän lehti

23.10.2020

Fingerpori

comic