Kanta-Häme

Paikkajakoja haarukoidaan jo täyttä päätä

Neuvottelut luottamuspaikkojen jaosta vuodenvaihteessa alkavalla kaudella ovat jo käynnistyneet.

Alkuviikosta useat puolueet ovat jo valinneet omat neuvottelijansa. Ensimmäinen virallinen neuvottelu, jossa kaikki ovat mukana, on tosin vasta perjantaina 9. marraskuuta.

Suurin ryhmä SDP on valinnut neuvotteluryhmään äänikuningas Johannes Koskisen ohella Tarja Filatovin ja Iisakki Kiemungin. Ryhmää täydennetään vielä parilla nimellä lähipäivinä. Ilmeisesti ainakin kunnallisjärjestön puheenjohtaja Irja Appelroth on mukana.

Koskinen linjaa aikatauluksi, että joulukuun puoliväliin mennessä olisi hyvä saada linjatuksi puolueiden välinen paikkajako ja yhteiset tavoitteet.

– Sitten puolueille jäisi aikaa omassa keskuudessaan jakaa luottamuspaikkoja ja olisi jonkinlainen joulurauhakin.

Lautakuntapaikoista ja kaupunginhallituksesta päätetään ensimmäisessä valtuuston kokouksessa, joka on tammikuun puolivälin vaiheilla.

Asiat edellä neuvotteluun

Demarit ja kokoomus haluavat mennä neuvotteluihin asiat edellä. Ajatuksena on tehdä jonkinlainen luonnos hallitus- tai valtuustosopimukseksi ja käydä ensin neuvotteluja siitä, millaisia tavoitteita sinne halutaan.

Kokoomuksen valtuustoryhmän ja kunnallisjärjestön kokous oli keskiviikkoiltana. Neuvottelijoiksi nimettiin valtuustoryhmän puheenjohtajaksi valittu Helena Hirviniemi, Juha Kallioinen, Reijo Saksa, Sari Rautio ja Tapio Vekka sekä kunnallisjärjestön puheenjohtaja Keijo Suomalainen.

Johannes Koskisen mukaan tulevalla vaalikaudella edessä on linjanveto monissa kaupungin kehitykselle tärkeissä asioissa.

– Siksi on tärkeätä etukäteen neuvotella siitä, millaisiin linjauksiin ollaan valmiita.

Koskisen mukaan nyt on syytä tehdä konkreettisempi sopimus kuin tällä vaalikaudella.

Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Sari Rautio on samaa mieltä.

– On erittäin tärkeätä, että sovitaan etukäteen tavoitteista. Ainakin vaalikampanjan kuluessa esitettiin niin monenlaisia ajatuksia.

Rautio huomauttaa, että koalition puolelta kerrottiin ainakin se, mitä ei haluta. Nyt pitäisi tietää myös se, mitä halutaan.

Koalitio yhtenä ryhmänä

Pro Hämeenlinna -koalition muodostavat vaalien suurvoittaja perussuomalaiset, keskusta, kristillisdemokraatit ja vasemmistoliitto, joka myös lisäsi paikkamääräänsä yhdellä.

Kuten koalitio etukäteen ilmoitti, neuvotteluihin lähdetään yhtenä ryhmänä.

Vaaleissa suurimman henkilökohtaisen äänimäärän kerännyt Lulu Riikonen (ps.) kertoo, että ryhmään on jo nimetty perussuomalaisten neuvottelijaksi Kari Ilkkala, joka niin ikään keräsi mojovan äänipotin.

Vasemmistoliittoa neuvotteluissa edustaa Ritva Oinonen ja kristillisdemokraatteja Teija Arvidsson.

Keskusta valitsee oman neuvottelijansa vasta maanantaina, mutta Hannu Kärpänen kertoo, että hänen suostumustaan on jo pyydetty.

Vihreät avoin ehdotuksille

Vihreät valitsivat jo ennen vaalejaan neuvottelijoikseen Kirsi Ojansuu-Kauniston ja Martti Töttölän.

– Ei kolmella paikalla kovin paljon ole saavutettavissa. Suhtaudumme avoimesti kaikkiin ehdotuksiin, Töttölä toteaa.

Hän tosin arvioi, että koalition matkaan on hankala lähteä.

– Jos se hajoaa piakkoin, ehkä jonkun yksittäisen puolueen kanssa voi syntyä yhteistyötä. (HäSa)

Päivän lehti

31.10.2020

Fingerpori

comic