Kanta-Häme

Painaminen halpaa, markkinointi työlästä

Suurin hämmästyksen aihe esikoiskirjansa lauantaina julkaisevalle hämeenlinnalaiselle Simo Leivolle koko prosessissa oli omakustanteiden edullisuus.

– Iso yllätys oli, että painaminen on halpaa. Mitä enemmän kirjoja painattaa, sitä edullisempaa se suhteessa on. Kun vain kilpailuttaa, työn voi saada aika halvalla. Se alentaa kynnystä kirjoittaa kirja, eläkkeellä oleva ammattiyhdistyskonkari sanoo.

Ex-lakimies kirjoitti ja työsti noin 400-sivuista romaaniaan Prenzlauer Bergin pysäkki nelisen vuotta.

– Ei itse painoprosessi niin vaikeaa ollut. Tekstin lyhentäminen taas oli tosi vaikeaa. Kirjasta meinasi tulla alunperin 600-sivuinen opus, Leivo tunnustaa.

Omakustanteita …vähätellään

Simo Leivo törmäsi toiseenkin työlääseen vaiheeseen omakustannekirjailijana.

– Kirjanhan voisi vain pistää kaappiin ja olla tyytyväinen, että sai ylipäätään sen valmiiksi. Tai sitten sitä pitää ryhtyä markkinoimaan; lamppaamaan paikallisissa kirjakaupoissa sekä miettimään julkistamistilaisuutta ja ilmoittelua. Se on ollut aika prosessi.

Hän on onnistunut saamaan romaaniaan Hämeenlinnan ydinkeskustan ja Iittalan sekä Valkeakosken kirjakauppoihin.

– Omakustannekirjan kirjoittajiin suhtaudutaan vähän ”Mikähän toikin luulee olevansa?” -asenteella. Helppoa tämä ei ole. Mitään ennakkorahaakaan kirjoittamiseen ei saa, kuten kustantamoilta.

Leivo kertoo olleensa pari vuotta sitten yhteydessä kustantamoihin kirjan ennakkoversion kanssa, mutta vastaanotto oli tyly.

– Kustantamoilla on tiukat suunnitelmat, mitä he vuosittain kustantavat. Ei sinne mitään omakustanteita oteta väliin, ellei satu voittamaan jotain kilpailua. Päätin sitten kustantaa kirjan itse, kun ei se paljon maksa, Leivo puhahtaa.

Kirjasta hän otti nyt 1 000 kappaleen painoksen.

Pehmeiden arvojen …puolestapuhuja

Esikoiskirjailija myöntää, että montaa ihmiskohtaloa ja tarinaa sekä juonenkäänteiltään varsin persoonallista veijaritarinaa ei ole ehkä helppo lukea.

Romaani kertoo suomalaisen pariskunnan ja heidän kahden koiransa matkasta etelään. Matka pysähtyy Berliiniin Prenzlauer Bergiin, jossa iäkäs saksalaispariskunta omii heidät matkaseurakseen elämänsä loppumetreille.

– Kirja kehottaa elämään hymyssä suin loppuun asti. Se käsittelee rakkautta, kaipuuta, hellyyttä – sellaisia asioita, joista miehet eivät yleensä kirjoita. Naiset ovat omineet pehmeämmän puolen: ihmissuhteet, rakkauden, surun. Miehet kirjoittavat yleensä sotahistoriasta, kalastuksesta ja metsästyksestä, Simo Leivo karrikoi.

Politiikka ja historia …kummittelevat

Saksalaisparin tarina kulkee entisen Itä-Saksan muisteloissa, Stasin verkoissa ja mökillä Hämeessä. Juonteena mukana pyörii myös Saksan ja Suomen sotahistoria. Leivo on saanut eri henkilöhahmojen kautta ujutettua kirjaan niin uskonnon, Leninin kuin Putininkin. Ja niin edelleen.

– Kirkko on mielestäni varsin kaksinaismoralistinen installaatio varsinkin avioliiton, homouden ja lesbouden sekä naispappeuden suhteen. Putin taas on minulle diktaattori. Suomi on hänen vuokseen peruuttanut takaisin Kekkosen aikaan. Kun Ukrainan rauha tehdään, Suomi tullaan siinä lukemaan Venäjän etupiiriin, Simo Leivo näkee. (HäSa)

Simo Leivon kirjan Prenzlauer Bergin pysäkki julkistamistilaisuus on la 30.8. klo 14–16 Kutilan työväentalossa (Kutilantie 62, Iittala, Hämeenlinna). Kirjasta keskustelevat kansanedustajat Sirkka-Liisa Anttila (kesk.) ja Tarja Filatov (sd.), europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen (kok.), Hämeen Sanomien toimittaja Jukka Viitaniemi, Kutilan kyläyhdistyksen pj. Heikki Tammisalo sekä kyläläinen Veikko Rantanen.

Menot