Kanta-Häme

Paistetta tulee Linnaan, edes hetkeksi

Vanhan tilalle alkaa hiljalleen syntyä uutta, niin myös Hämeenlinnan keskustaan.

Tiimarin entisissä tiloissa Kauppakeskus Linnassa on tammikuun aikana käynnistymässä erikoisuus, joka kantaa aurinkoisesti nimeä Sunshine.

Kyseessä on Lyseon lukion luovan yrittäjyyden linjan opiskelijoiden kehittämä ajatus. Keltaseinäiseen liiketilaan pitäisi polkaista käyntiin puisto, jonka halutaan tuovan piristystä Linnaan.

– Kauppakeskus on vähän kuollut tällä hetkellä, kun kaikki liikkeet siirtyivät Goodmaniin. Halusimme herättää kauppakeskuksen eloon, Sunshine-puistoa ideoimassa ollut opiskelija Peppi Perttunen kertoo.

Ikkunan taakse asetellut Lepaan opiskelijoiden osuuskunnalta ostetut tulilatvat muodostavat sanan ”pop up”, mikä kertoo jo puiston hengestä.

Hämeenlinnan kaupunki on vuokrannut tilan helmikuun puoleenväliin asti, jotta muun muassa Lyseon lukion ja Hamkin opiskelijat voivat toteuttaa visioitaan.

– Tämä on kokeilu, ei vastaavia ole Suomessa ollut aikaisemmin. Kyse on suuremmasta haasteesta, mitä tällaisille suurille kauppakeskustiloille tehdään, kertoo Hämeen liiton aluekehitysasiantuntija Minna Takala.

Valoa harmauteen

Kauppakeskus Linnassa on viime vuoden lopusta saakka joutunut väistymään kaupungin tärkeimmän ostospaikan paikalta, kun kauppakeskus Goodman avattiin moottoritien katteelle.

Takalan mukaan kaupunki, kauppakeskus ja yhteistyökumppanit lähtivät mukaan, koska konsepti kiinnosti.

Linnan kauppiasyhdistyksen puheenjohtaja Ollipekka Laine toivottaa kaikenlaiset tekijät tervetulleiksi täyttämään suurten liiketilojen täyttämää tyhjiötä.

Tällä hetkellä kiinteistössä on runsaat puolenkymmentä kauppiasta.

– Tunnelma on innokkaan toiveikas, mutta tosiasiassa hiljaisuus kyllä vaivaa, Laine kertoo.

Tunnelmaan vaikuttavat erityisesti kauppahuhut, jotka ovat liikkuneet keskustan yrittäjien keskuudessa loppuvuodesta lähtien. Syksyllä kiinteistövälitysyhtiö Catella lähestyi kiinteistön vuokralaisia, mikä osaltaan vaikuttivat huhumyllyyn.

Marraskuussa Catella ei kommentoinut Hämeen Sanomille sitä, missä tilassa kauppatilanne oli.

Toistaiseksi keskustan yrittäjät ovat saman epätietoisuuden vallassa.

– Odotamme suurella mielenkiinnolla, että siitä (kaupasta) kuuluisi jotain. Kuviot ovat kai edelleen meneillään, Laine sanoo

Hämeenlinnan kaupunki on myös jäädyttänyt Linnan ideakilpailun, kun omistuspohja on yhä epäselvä.

– Meille tämä on suuri ja merkityksellinen. Mitään suurempaa emme voisi saavuttaa kuin se, että kauppa toteutuu, Laine lisää.

Catellan tai kiinteistöä hallinnoivan Amplion Asset Managementin vastaavia henkilöitä ei keskiviikkona tavoitettu.

Kuntosali H&M:n tiloihin

Sisäpuisto Sunshine on yksi uusi tuuli, joka puhaltaa kaupungin keskustaan. Marraskuussa ruotsalainen kuntosaliketju Fitness24Seven ilmoitti perustavansa kuntosalin kauppakeskukseen.

Yhtiön edustajan Sari Myllymäen mukaan sali nousee Raatihuoneenkadun ja Kasarmikadun kulmaan, jossa on aikaisemmin ollut Hennes-Mauritz-myymälä.

Kuntosalin koko on noin 500–600 neliömetriä.

– Alustavasti olemme avaamassa elo–syyskuussa, mutta aikataulu saatetaan myös aikaistaa, Myllymäki kertoo.

Vastaavasti Reskan varrella olleen vaatemyymälä Dressmannin entisestä liiketilasta on ollut kiinnostunut Hämeenlinnan alueella toimivien kristillisten yhteisöjen ja seurakuntien muodostama Hämeen parhaaksi -ryhmittymä.

Ryhmittymällä oli Mahdollisuus muutokseen -kampanjan aikana tila vuokralla Reskalla, ja myönteiset kokemukset saivat ryhmittymän kysymään tilojen perään.

– Tällä hetkellä tilanne on vielä täysin auki, helluntailaisen Hattulan kotikirkon pastori Jyrki Alanko kertoo.

Sunshine-puiston jatkosta ei ole myöskään päätöksiä, vaan se katsotaan alkujakson jälkeen.

– Periaatteessa tällaista toimintaa voisi jatkaa osuuskuntamuotoisesti, Lyseon lukion opinto-ohjaaja ja linjakoordinaattori Anna Ahvenharju toteaa. (HäSa)

 

 

OIKAISU 14.1.2015:

Pop up -puistosta kertovassa jutussa (HäSa 8.1.2015 s.3) esiintyneen Fitness 24seven -yhtiön edustajan nimessä on virhe. Yhtiön edustajan nimi on Sari Myllymäki, ei Myllykangas, kuten jutussa kerrotaan.