Kanta-Häme

Päivä prinsessana häämöttää

Elenia-areenassa kohtaa hämmentävä näky: uutuuttaan vielä hohkaavalla urheilumekan lattialla eivät mäiski tällä kertaa lentopalloilijat eivätkä viuhu salibandymailat, vaan siellä liihottavat nuoret neidot vanhanaikaisissa, valkoisissa vannealushameissa farkkuihin pukeutuneiden miestenalkujen käsivarsilla nuorison makuun epätyypillisen musiikin soidessa.
 
Erilaista, mutta mukavaa
 
Menossa on ensi viikon torstaina 12.2. järjestettävien vanhojentanssien harjoitukset. Kaurialan lukion ja Hämeenlinnan Lyseon lukion oppilaat hiovat tanssiaskeliaan kuntoon h-hetkeä varten.
 
– Vanhojentanssit merkitsee mulle päivää prinsessana – vaikka en olekaan prinsessaihminen. Tanssit on perinne, jotain uniikkia, joka on vain kerran elämässä. Se on lukion kakkosvuoden highlight, kohokohta, ja yhdistää omaa ikäryhmää, kuvailee 18-vuotias Lotta Hakamäki Kaurialan lukiosta.
 
Samalla Hakamäki tuskailee oman mukavuusalueen ulkopuolelle menemistä.
 
– Viihdyn yleensä yksin ja vältän tällaisia isoja ryhmäliikuntatapahtumia, joissa joutuu esiintymään julkisesti. Teen asioita oman pääni mukaan, enkä mene valtavirran mukana, hän painottaa.
 
Tanssit tallentuvat lihasmuistiin
Tanssiparinsa, hyvän kaverin, Hakamäki ”varasi” jo lukion ykkösluokan keväällä.
 
– Ilmoitin hänelle, että sä sit tanssit mun kanssa vanhojentanssit. Kaverin kanssa voi tanssia rennosti, ja jos mokaa, sen voi ottaa huumorilla, Hakamäki sanoo.
 
Tanssitreenejä on ollut tiuhaan tahtiin, sillä tanssittavana on kymmenkunta tanssia.
 
– Aluksi tuntui, etten tule oppimaan niitä. Onneksi mulla on aika vahva lihasmuisti, kuntonyrkkeilyä ja lenkkeilyä harrastava Hakamäki kertoo.
 
Hän kuitenkin myöntää jännittävänsä tanssipäivää erittäin paljon.
 
– En yleensä stressaa kokeista enkä mistään, mutta kun kyseessä on tällainen iso tapahtuma, pelkään, että rupean sooloilemaan ja kaikki huomaa.
 
– Silti on tosi mahtavaa olla kavereiden kanssa ja edes kerran elämässään mekko päällä. Onpahan jotain, mitä vanhana muistella, Lotta Hakamäki toteaa.
 
Puhelimet kuumana kommenteista
Petra Toivonen, 17, kertoo touhottaneensa vanhojenpäivän tansseista WatchApp-viestein tiiviisti viiden kaverinsa kanssa.
 
– Viestit on täyttyneet siitä, kun on kysellyt kavereiden mielipidettä, että onks tää mekko ja nää kengät hyvät. Muiden hyväksyntä on tärkeää.
 
– Meitä on sellainen tyttöporukka, ja ollaan kyllä hössötetty vaikka kuinka ja paljon! Mutta sehän on yksi osa tätä, että pitää hössöttää. En kylläkään usko, että pojat hössöttävät. Ne vuokraa frakin ja laittaa hiukset ja siinä se, sanoo tyttöporukkaan kuuluva Elsa Iltanen, 17.
 
Toivonen kertoo odottaneensa vanhojentansseja siitä lähtien, kun meni lukioon.
 
– Se on hirveän yhteisöllinen juttu koulun kannalta. Siksihän me tanssitaan, kun meistä tulee koulun vanhimpia, Toivonen sanoo viitaten abien lähtöön koulusta.
 
Oma tanssi on loppuhuipennus
Toivonen kertoo huomanneensa, miten varsinkin pojat ovat kasvaneet ja saaneet lisää itsevarmuutta harjoitus harjoitukselta.
 
Vanhojentansseihin kuuluu myös yksi oppilaiden oma tanssi. Sen koreografiaa ovat olleet mukana suunnittelemassa niin Toivonen kuin Iltanenkin.
 
– Se on viimeinen tanssi, loppuhuipennus. Tässä tanssissa on aina kilpailua eri lukioiden välillä, kenellä on paras. Musiikkina meillä on sellaisia hittejä, joita me ollaan itse kuunneltu, Petra Toivonen kertoo.
 
Parasta Elsa Iltasen mielestä on ollut se, kun on saanut tutustua uusiin ihmisiin ja lähentynyt omien kavereidensa kanssa. 
 
– Vanhojentanssipäivästä pitää nauttia, koska sitä on valmisteltu niin kauan, Petra Toivonen hymyilee. (HäSa)