Kanta-Häme

Päivähoidon ja koulun pitää olla lähellä

Keskustelua päätöksenteon pohjaksi, ilman eipäs juupas -väittelyä. Tämä oli kunnanvaltuuston puheenjohtajan Kari Masalinin (sd.) toive kuntarakenneiltaan tulleille, noin 25 hausjärveläiselle.

Yleisö otti toivomuksen tosissaan. Väittelystä ei ollut tietoakaan.

Tosin kuultiin sentään yksi mielipide, jota näissä tilaisuuksissa ei maaseudulla yleensä kuule.

Yleisön joukossa oli kannatusta myös sille, että kuntarakennelakiin lopulta liitettäisiin myös pakkopykälä.

– Tässä maassa ei tarvita yli 50 kuntaa.

Kukaan ei väittänyt vastaan, muttei kukaan myöskään kannattanut.

Yhteisöllisyys

Kunnanjohtaja Päivi Terävä oli iloinen, että paikalla oli huomattavasti enemmän väkeä kuin edellisiltana Riihimäellä, jopa pari lapsiperhettäkin.

Konsultti Jarkko Majava veti Hausjärven kuntarakenneillan samalla kaavalla kuin Riihimäelläkin.

Neljässä porinaryhmässä pohdittiin palveluiden kehittämistä ja demokratian toteutumista mahdollisessa liitostilanteessa.

Lasten ja nuorten palveluita pohtinut ryhmä arvioi, että ainakin päivähoidon, alakoulun, neuvolan ja kouluterveydenhuollon pitää säilyä lähipalveluina.

Kylien yhteisöllisyyden toivottiin säilyvän, vaikka kuntarajat poistuisivatkin.

Liikenneyhteyksiä

Vanhusten palveluihin hausjärveläiset ehdottivat monimuotoista asumista ja vaikkapa samasta yksiköstä myös muita vanhustenhuollon palveluita, liikuntamahdollisuuksia unohtamatta.

Realisteina he myös arvelivat, ettei joka kylällä voi olla kaikkea, mutta sujuvista liikenneyhteyksistä on huolehdittava.

Maankäytöstä todettiin, että Hikiän ja Riihimäen keskustan välinen alue todennäköisesti täyttyy asutuksesta hyvin nopeasti, jos väliltä poistuu kuntaraja.

Esille nousi myös se, että ennen kuntaliitosta kannattaisi taajamien lähettyviltä hankkia yrityksille sopivaa maata, jotta kylät ja niiden palvelut säilyisivät.

Rataa ja seisakkeita pitäisi hyödyntää nykyistä tehokkaammin. Monnin seisake pitäisi avata tuota pikaa.

Syksyllä konkretiaa

Vaikuttamismahdollisuuksista Masalinin vetämä ryhmä totesi, että jonkinlainen aluelautakunta tai -yhdistys ehkä olisi keino vaikuttaa.

– Se kuitenkin tarvitsee budjetin ja vaikutusvaltaa, ettei se jää pelkäsi keskustelukerhoksi.

Aluelautakunta voisi mm. valvoa palvelujen laatua.

Parhaillaan on menossa nettikysely mahdollisen kuntaliitoksen herättämistä ajatuksista. Siihen on Riihimäen seudulla vastattu todella laiskasti.

Rakenneillassa ehdotettiin, että kysely järjestettäisiin syksyllä, jos on konkreettinen liitosehdotus, juuri ennen kuin valtuustot ottavat kantaa siihen. (HäSa)

Lopen kuntarakenneilta 10.4.2014 klo 17 Loppisalissa.

Päivän lehti

24.10.2020

Fingerpori

comic