Kanta-Häme

Päivähoidon kustannuksiin ei myönnetty ylitysoikeutta

Kaupunginhallitus päätti maanantaina olla myöntämättä lasten ja nuorten lautakunnalle (lanula) 725 000 euron ylitysoikeutta tilikaudelle 2016.

Lanula haki jo toistamiseen ylitysoikeutta päivähoidosta aiheutuneisiin kustannuksiin.

Kaupunginhallitus myös edellytti, että lanula etsii säästöt muualta toiminnastaan ja uusi näin huhtikuisen päätöksensä.

Tilaajajohtaja Markku Rimpelä esitti ylitysoikeutta ensimmäisen kerran huhtikuussa.

Hän totesi keväällä (HäSa 26.4.), että ”tuollaisen summan säästäminen jo ennestään nilellä olevista palveluista on mahdotonta”.

Eilen hyväksytyn kaupunginjohtaja Timo Kenakkalan ehdotuksen mukaisesti mikäli säästöjen aikaansaaminen ei onnistu, lautakunnan on tehtävä koko vuotta koskeva ylitysoikeushakemus kaupunginvaltuustolle vielä tämän tilikauden aikana.

Rimpelän mukaan budjetin pohja petti, kun lasten ja nuorten lautakunta ja kaupunginvaltuusto pitivätkin lopulta kiinni subjektiivisesta päivähoito-oikeudesta ja nykyisestä henkilöstömitoituksesta.

– Kun näin on päätetty, pitäisi näihin myös osoittaa resurssit, Rimpelä totesi huhtikuussa.

Alunperin lautakunnan budjettiesitys perustui oletukseen, että subjektiivista päivähoito-oikeutta rajataan. Lisäksi tarkoitus oli kasvattaa 3–5-vuotiaiden ryhmäkokoja kahdeksaan eli yhdellä lapsella per työntekijä.

Talous- ja hallintojohtaja Jussi Oksan elokuisen lausunnon mukaan kaupungin vuoden 2016 tilausbudjetti jäisi noin 1,1 miljoonaa euroa alijäämäiseksi, mikäli kaupunginhallitus ja -valtuusto olisivat hyväksyneet lanulan ylitysesityksen. HÄSA

Menot