fbpx
Kanta-Häme

Päivähoitomaksujen korotus näivettyi parissa päivässä

Kipinä Kids ammentaa suomalaisesta varhaiskasvatusmallista. Kuvituskuva

Juuri tällä viikolla lasten ja nuorten lautakunta ehti päättää, että uuden varhaiskasvatuslain mukaiset päivähoitomaksut otetaan käyttöön elokuun alusta Hämeenlinnassa.

Torstaina asiaa pohtinut eduskunnan sivistysvaliokunta päätyi kuitenkin lykkäämään esitystä tulevaan syksyyn.

Tilaajapäällikkö Seija Mäkisen mukaan Hämeenlinnassa pitäydytään näin ollen tammikuussa tehdyssä päätöksessä, että elokuun alusta päivähoitomaksuihin tehdään indeksikorostukset.

Käytännössä lakiesitys merkitsisi, että kunnilla on mahdollisuus korottaa varsinkin ylempien tuloluokkien perheiden päivähoitomaksuja yli viidenneksellä. Toisaalta alimmissa tuloluokissa maksut eivät nousisi lainkaan tai jopa laskisivat nykyisestä.

Korkeinta kokopäivähoidon maksua oli suunnitelmissa nostaa jopa 22 prosenttia. Esityksen mukaan ylin perittävä maksu olisi 354 euroa ja alin 27 euroa. Pienituloisten nollamaksuluokka säilyisi edelleen.

Korotuksista laskettiin kertyvän kunnille 54 miljoonaa euroa enemmän tuloja vuosittain.

Esitys sai runsaasti kritiikkiä. Sivistysvaliokunta päätti siirtää asian käsittelyn syksyyn, jotta puolueet saavat enemmän aikaa sen käsittelyyn.

Hämeenlinnassa hankkeen lykkäytyminen merkitsee myös sitä, ettei päivähoidon tuntiperusteista laskutusta toistaiseksi laajenneta.

– Se on käytössä vain vuorohoidossa. Laajentamista valmistellaan edelleen, mutta käytännön toteutus siirtyy syksyyn.

Jos eduskunta päätyy syksyn kuluessa vahvistamaan esityksen varhaiskasvatuslaista, päivähoitomaksuihin palataan Hämeenlinnassakin syksyllä.

– Silloin uudet maksut todennäköisesti tulisivat voimaan ensi vuoden alussa. HÄSA

 

 

Menot