fbpx
Kanta-Häme

Päivähoitomaksut tuntien mukaan

Janakkala siirtyy elokuu alussa tuntiperusteiseen laskutukseen lasten päivähoidossa. Kunnan kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti asiasta tällä viikolla.

Nykyään laskutus on porrastettu sovittujen hoitopäivien mukaan niin, että 10 ja 15 päivän hoidosta on määritelty alhaisempi hoitomaksu kuin koko kuukauden hoidosta.

Tulevassa järjestelmässä alemmat maksuluokat lasketaan keskimääräisten hoitotuntien mukaan. Mikäli hoitoa on enintään 20 tuntia viikossa, maksetaan 50 prosenttia kuukausimaksusta, ja mikäli hoitoa käytetään yli 20 tuntia mutta alle 35 tuntia viikossa, maksu on 80 prosenttia kuukausimaksusta.

Sadan prosentin lasku tulee siis yli 35 tunnin viikoittaisesta hoidosta.

Vs. varhaiskasvatusjohtaja Maarit Sihvonen kertoo, että tavoitteena on jo pidempään ollut pääseminen entistä tarkempaan hoitoaikaperusteiseen laskutukseen.

– Nyt tämä voidaan toteuttaa, sillä tietojärjestelmäämme on uudistettu, ja sen ansiosta vanhemmat pystyvät ilmoittamaan meille hoidon tarpeesta sähköisesti.

Hämeenlinnassa on jo päätetty vastaavanlaisesta periaatemuutoksesta, mutta siellä porrastus ja myös prosenttimäärät ovat erilaisia. Lisäksi Hämeenlinna käyttää perusteena kuukausituntimääriä.

Janakkalassa on tehty osittaisen hoidon sopimuksia niin, että vähimmäisaika on ollut neljä kuukautta. Elokuussa jaksoksi on tulossa vähintään kolme kuukautta.

– Tätä on haluttu muuttaa nykyistä asiakasystävällisempään suuntaan, Sihvonen sanoo.

Lisäksi päivähoitomaksut nousevat kauttaaltaan elokuun alussa indeksitarkistusten takia. Niin ikään nousevat ne tulorajat, joiden perusteella maksut määritetään.

Uusi päivähoitolaki voi vielä tuoda muutoksia maksuihin, mutta niistä lautakunta tekee tarvittaessa päätöksen erikseen. HäSa

Menot