Kanta-Häme

Päivähoitoon ei heru ylitysoikeutta

Lasten ja nuorten lautakunta haki ylitysoikeutta tämän vuoden määrärahoihin, mutta kaupunginhallitus ei siihen suostunut.

Taustalla on se, että lautakunnan budjettiesitys oli laadittu oletukselle, että subjektiivista päivähoito-oikeutta rajataan ja lisäksi 3-5 -vuotiaiden ryhmäkokoja voidaan kasvattaa yhdellä lapsella seitsemästä kahdeksaan yhtä työntekijää kohti.

Kaupunginvaltuusto kuitenkin päätti budjettikokouksessa marraskuussa, ettei subjektiivista päivähoito-oikeutta rajata. Vaikka se oletettavasti nostaa päivähoidon kustannuksia, tarkoitukseen ei varattu rahaa budjettiin.

Sen sijaan lautakunnalta edellytettiin palveluverkon pitkäjänteistä strategista suunnittelua.

Maaliskuussa lasten ja nuorten lautakunta itse päätti pitää 3-5 -vuotiaiden ryhmäkoot entisellään.

Jo nyt varhaiskasvatuksen menoissa näkyy 725 000 euron ylityspaine.

Maan hallitus on normitalkoissaan mahdollistanut sen, että kunnat voivat rajata perheiden subjektiivista päivähoito-oikeutta 20 tuntiin viikossa ja myös kasvattaa 3-5 -vuotiaiden ryhmiä yhdellä lapsella.

Lasten ja nuortenlautakunta päätti tämän kuun kokouksessa esittää, että määrärahoihin myönnettäisiin 725 000 euron ylitysoikeus.

Kaupunginhallitus ei lämmennyt ajatukselle, vaan palautti asian takaisin lautakunnan valmisteluun. Siltä edellytetään välittömiä toimenpiteitä vastaavien säästöjen saavuttamiseksi. Lisäksi sen pitää ottaa huomioon budjettiin sisältyvät velvoitteet.

Tilaajajohtaja Markku Rimpelän mielestä on hyvä, että asiaa palaa lautakuntaan.

– Tuollaisen summan säästäminen jo ennestään nilellä olevista palveluista on mahdotonta. On kuitenkin hyvä, että asia tulee nyt keskusteluun.

Hän toivoo vahvaa poliittista keskustelua siitä, mitä varhaiskasvatukselta Hämeenlinnassa halutaan.

– Mielestäni oli hyvä valinta pitää kiinni subjektiivisesta päivähoito-oikeudesta nykylaajuudessaan. Samoin ryhmäkokojen säilyttäminen on positiivista. Kun näin on päätetty, pitäisi näihin myös osoittaa resurssit.

Rimpelän muistuttaa, ettei valtuuston budjettipäätöstä subjektiivisesta päivähoito-oikeudesta voi muuttaa kuin valtuusto itse ennen seuraavaa budjettivuotta, jolloin asia tulee keskustella uudelleen.

Sen sijaan ryhmäkoko on lautakunnan päätettävissä.

Alkuvuoden talousennusteiden mukaan kaupungin tilinpäätös uhkaa jäädä alijäämäiseksi. Kaupunginjohtaja Timo Kenakkala sekä talous- ja hallintojohtaja Jussi Oksa ennustavat, että edessä on erittäin vaikeita päätöksiä talouden tasapainottamiseksi. HÄSA

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic