Kanta-Häme

Päivähoitopaikka muistisairaille

Omaishoitajien raskasta taakkaa keventämään Kanta-Hämeen muistiyhdistys avaa ensi keskiviikkona Hämeenlinnassa maksullisen ”päivähoitopaikan” muistisairaille. Yhdistyksen tiloihin Kasarmikatu 12:een on sisustettu vanhanaikaiseen tyyliin Hilman ja Heikin kammariksi nimetty huone, jonne omaishoitajat voivat viedä muistisairaan läheisensä kerran viikossa keskiviikkoisin kello 12.30–15.30.
 
Turvallinen paikka
Virikkeellisestä toiminnasta vastaavat Hyrian maahanmuuttajataustaiset lähihoitajaopiskelijat, ja toimintaa koordinoi yhdistyksen muistiohjaaja Tuija Hyytiäinen. 
 
– Tänne voi turvallisin mielin jättää läheisensä hoitoon ja ottaa itselleen hetken omaa aikaa: käydä kahvilassa ja asioilla tai lukea vaikka kotona kirjaa kaikessa rauhassa. Toivon, että ihmiset tulisivat rohkeasti katsomaan paikkaa. 
 
– Mutu-tuntuma on, että tällaiselle paikalle on tarvetta. Ei kaikilla omaishoitajilla ole ihmisiä, joiden luokse muistisairaan läheisensä voi jättää turvallisesti, Hyytiäinen sanoo.
 
Kevät kokeilua
Lähihoitajaopiskelijat järjestävät osallistujille erilaista ohjelmaa, kuten askartelua, leipomista, palapelien kokoamista, vanhojen elokuvien katselua ja musiikkia.
 
Muistisairaan läheisen voi jättää kammariin puoleksitoista tunniksi tai kolmeksi tunniksi. Ensimmäinen 1,5 tuntia maksaa 10 euroa ja seuraava 8 euroa. Kerrallaan tilaan mahtuu maksimissaan viisi asiakasta.
 
– Omaisen on jätettävä meille puhelinnumero, josta hänet tarvittaessa tavoittaa, jos muistisairas vaikka hätääntyy vieraassa paikassa. Meillä on täällä myös vuode, jossa voi lepäillä, Hyytiäinen kertoo.
 
Tila on pyritty sisustamaan kotoisasti. Huonekalut on hankittu kirpputoreilta tai saatu lahjoituksina.
 
Muistiyhdistyksen väki katsoo kevään jälkeen, miten paljon Hilman ja Heikin kammarin palvelu on kiinnostanut ja päättää sen perusteella jatkuuko toiminta ensi syksynä.
 
Hetken virkistys
Muistisairaan miehensä omaishoitajana toimiva hämeenlinnalainen Marita Autere, 76, pitää kammarin toiminta-ideaa mainiona.
 
– Uskon, että tämä on suuri helpotus monille omaishoitajille. Voi mennä vaikka kotiin siivoamaan, uimahalliin, jalkahoitoon tai vain olla yksinään kotona ja luottaa siihen, että hoidettava on turvassa.
 
– Hoidettavallekin on varmasti suuri virkistys päästä välillä kotoa muualle vaikka keskustelemaan muiden kanssa.
 
Lievää Alzheimerin tautia sairastava Eero Autere, 76, on vaimonsa kanssa samoilla linjoilla.
 
– On tärkeää ja hienoa, että meistä pidetään huolta ja yritetään laittaa (omaishoitajien) tilanne kuntoon.
 
Eero Autereen muisti ei ainakaan vielä ole niin huonossa kunnossa, etteikö Marita-vaimo uskaltaisi jättää häntä yksin kotiin.
 
– Oireita ei juuri itse huomaa, kun tulee itsensä kanssa niin hyvin toimeen, aviomies naurahtaa.
 
Asioiden ja kysymysten toisto on pääasiallisin oire, Marita Autere kertoo. Mielenkiintoista on se, että Eero Autere toistaa kysymyksiään aamuisin eri kielillä.
 
– Joka aamu hän sanoo joko ruotsin, saksan tai englannin kielellä, että saako hän kysyä mikä on tämän päivän ohjelma ja mihin aikaan mitäkin tapahtuu. Minä vastaan hänelle aina suomeksi. Jossain vaiheessa päivää Eero vaihtaa itsekin kielen taas suomeksi, vaimo kuvailee.
 
Ei tarvitse hävetä
Marita Autere muistelee myös aikaa 25 vuotta sitten, jolloin hänelle selvisi isänsä puhelusta, että äiti oli ollut pahasti dementoitunut jo pidemmän aikaa.
 
Estääkseen vaimonsa karkailua Autereen isä oli sitonut talon ovenkahvat tiukasti kiinni. Käytännössä Autereen isäkin oli vuosikaudet vaimonsa muistisairauden vankina neljän seinän sisällä. Marita Autere toimi puhelusta lähtien aina puoli viikkoa kerrallaan äitinsä omaishoitajana, jolloin isä pääsi omiin harrastuksiinsa.
 
– Aikaisemmin muistisairautta hävettiin. Isä, sodankäynyt mies, itki kun sai lopulta joitain apua. Silloin tuli selväksi, kuinka konkreettinen apu on omaishoitajille tarpeen, Marita Autere sanoo. (HäSa)
 
Hilman ja Heikin kammari. Kanta-Hämeen muistiyhdistys. Kasarmikatu 12, Hämeenlinna. Avoinna ke klo 12.30–15.30. Ilmoittautuminen pakollista etukäteen edellisenä päivänä numeroon 044 7267400 tai sähköpostiin info@muistiaina.fi