Kanta-Häme

Päiväkodeissa on vielä tilaa

Hämeenlinnassa kunnallinen päiväkotipaikka on järjestänyt syksyksi kaikille niille lapsille, joiden huoltajat ovat jättäneet hakemuksen ajoissa. Hakemus pitää jättää lain mukaan vähintään neljä kuukautta etukäteen, sitä ennen sillä ei ole lainvoimaa.

– Kaikille halukkaille päivähoitopaikka ei kuitenkaan aukea heti syksyllä, jos hakemus on jätetty vasta heinä-elokuun aikana. Heillä lainvoima tulee täyteen vasta vuoden vaihteessa, sanoo varhaiskasvatuspalveluiden tilaajapäällikkö Seija Mäkinen.

Jos päivähoitopaikkaa tarvitsee äkillisesti työpaikan tai opiskelupaikan saamisen takia, päivähoitopaikan haussa on kahden viikon käsittelyaika. Hämeenlinnassa on järjestynyt päivähoitopaikka myös äkillisille tapauksille.

Väliaikaisilla ratkaisuilla lisää paikkoja

Hämeenlinnan kaikki päiväkotipaikat eivät ole vielä edes täynnä. Eniten tilaa on tällä hetkellä Visamäen ja Katuman päiväkodeissa.

Vaikeuksia hoitojärjestelyihin ovat tänä syksynä tuoneet remontit. Muun muassa Ruununmyllyn päiväkodin sulkeminen sisäilmaongelmien takia tarkoitti sitä, että noin 100 lasta tarvitsi päivähoitopaikan muualta.

Lisää hoitopaikkoja on järjestetty väliaikaisten tilojen ja uusien ryhmien avulla. Uusia päivähoitopaikkoja on järjestetty Idänpäähän ja Katumalle. Lisäksi Visamäen päiväkoti otettiin käyttöön myös tänä syksynä, vaikka se oli tarkoitus lopettaa.

Myös muutama perhepäivähoitopaikka muutettiin henkilövaihdoksilla päiväkotiryhmiksi.

– Epätoivoa ei ole tullut, vaikka tilanne näytti aluksi tiukalta, Mäkinen sanoo.

Ei välttämättä toivepaikka

Kunnallisessa päivähoidossa on Hämeenlinnassa tällä hetkellä reilu 2200 lasta. Päiväkoteja on yhteensä 27.

Kaikille ajoissa hakeneille on päiväkotipaikka löytynyt, mutta ykkösvaihtoehto se ei välttämättä ole ollut. Mitä pitää tehdä, jos haluaa päivähoitopaikan jostain muualta tilaajapäällikkö Seija Mäkinen?

– Päivähoitopaikasta ei ole valitusoikeutta, joten ensin kannattaa ottaa tarjottu paikka vastaan. Paikan vastaanoton jälkeen voi tehdä siirtohakemuksen toiseen päivähoitopaikkaan. Kun sieltä vapautuu paikka, niin lapsi voidaan siirtää sinne, Mäkinen sanoo. (HäSa)

Menot