Kanta-Häme

Päiväkoti vie lapset luontoon

Jaarlin Päiväkodit avaa ensi elokuussa uusia luonto- ja liikuntapainotteisia päiväkotiryhmiä: Aulangolla entisen Luontokoulu Ilveksen tiloissa ja Harvoilanmäen asuntomessualueen keskellä, pienessä punaisessa tuvassa.

Poltinaholla pääpaikkaansa pitävä JAP on toiminut Aulangolla viime elokuusta alkaen.

– Lapset, heidän perheensä, samoin kuin henkilökunta ovat olleet erittäin innostuneita, kertoo päiväkodin johtaja Sari Louhio-Järvinen.

Elokuussa Aulangolla aloittaa uusi 5-vuotiaiden metsäpainotteinen ryhmä, jossa on 12 lasta. Yhteensä Aulangolla on sen jälkeen 30 lasta samoin kuin useimmissa muissakin Jaarlin Päiväkotien neljän työntekijän ryhmissä.

Ahvenistolta luontopainotteisuudesta on jo noin puolentoista vuoden kokemus. Siellä metsäeskareiden tukikohtana toimii olympiakeskuksen kahvila, jonka JAP on vuokrannut käyttöönsä talviajaksi.

– On ollut jopa yllättävää, miten paljon lapset pystyvät ja haluavat olla ulkona.

Ulkona kasvaa terveitä lapsia

Sari Louhio-Järvisen mukaan ulkona olemiseen karaistutaan vähitellen. Niin lapset kuin henkilökuntakin ovat sairastelleet huomattavasti vähemmän kuin tavanomaisissa ryhmissä.

– Lapset ovat pysyneet terveinä. Raittiilla ilmalla on merkitystä.

Metsäryhmissä päiväkotilapset liikkuvat hoitajineen Sari Louhio-Järvisen mukaan päivittäin luonnossa.

Ruokakin viedään maastoon päiväkodin omasta keskuskeittiöstä Poltinaholta eli Aulangolla usein ulkoilumajan kodalle.

– Tietysti kaikkein hurjimmilla säillä olemme myös sisätiloissa. Teemme silloin retkiä esimerkiksi Hämeen linnaan ja muihin kaupungin mielenkiintoisiin kohteisiin.

JAP käyttää myös sisäliikuntatiloja, kuten Poltinahon jääliikuntakeskusta ja salibandyhallia.

Punainen tupa päiväkodiksi

Harvoilanmäessä kaupungin omistukseen vuoden 2007 asuntomessujen yhteydessä jäänyt punainen tupa leikkipuistoineen on ollut pari kertaa viikossa seurakunnan kerhokäytössä.

Elokuusta alkaen tupa siirtyy kokonaan Jaarlin Päiväkotien tukikohdaksi.

– Esikouluryhmään tulee 10-12 lasta ja lisäksi pienempien lasten ryhmä, johon on jo ilmoittautunut kiinnostuneita.

Harvoilanmäen ympäristössäkin on tarkoitus liikkua paljon Ruununmyllyn ja Siirin lähiluonnossa.

Yhteensä noin 250 lasta

Vuonna 2009 perustettu Jaarlin Päiväkodit on kasvanut nopeasti. Sen eri yksiköissä on ensi elokuusta alkaen yhteensä jo noin 250 lasta. Työntekijöiden määrä nousee 43:een.

– Olemme avanneet paljon uusia ryhmiä ja etenkin perustamisvaiheessa on huomattu, että miehityksen pitää olla tosi hyvä, mikä meillä tarkoittaa sitä, että olen itsekin mukana käytännön hoitotyössä samoin kuin kehityspäällikkö Saara Viteli.

Jaarlin Päiväkodit tarjosi viime elokuussa yksityistä päivähoitoa myös Parolassa, mutta siellä toiminta loppui kuukaudessa, kun lapsia ilmaantui vain neljä.

– Hattulalaiset eivät halunneet yksityistä päivähoitoa.

Jaarlin Päiväkodeilla olisi kiinnostusta perustaa päivähoitoyksikkö Janakkalaan. Sieltä ei kuitenkaan ole vielä löytynyt sopivaa tilaa. (HäSa)