Kanta-Häme

Päiväkotien ja koulujen vitsausten hoitoon esitetään helpotusta – pitäisikö täi- ja kihomatolääkkeet saada ilmaiseksi?

Päiväkotien ja koulujen inhottavat vitsaukset eivät ole äityneet Lounais-Hämeessä tänä syksynä epidemiaksi.
Täi- ja kihomato-ongelman kurissa pitämiseksi tärkeää on nopea reagointi ja tarkka hoito. KUVA: Seppo Pessinen

Kihomatoja liikkeellä!” ”Täitä havaittu!

Yllä oleva varoitus päiväkodin tai koulun ovella aiheuttaa huoltajissa vilunväristyksiä. Lapsilla suhteellisen yleiset loiset ovat osa päiväkotien ja koulujen arkea, mutta toisinaan ne yltyvät epidemioiksi saakka.

Soittokierros varhaiskasvatuksen yksiköihin Lounais-Hämeessä kertoo, että tänä syksynä tilanne on ollut pääosin normaalisyksyn tasolla, eikä täi- tai kihomato-ongelma ole äitynyt epidemiaksi saakka.

– Meillä tilanne on tänä syksynä ollut harvinaisen rauhallinen, mutta vuodet ovat erilaisia. Täihavainnot ovat tosin meillä poikkeuksetta yksittäisiä, ja tilanne saadaan nopeasti kuriin, kertoo vastaava varhaiskasvatuksen opettaja Marianne Villa Jokioisten Mäntypuiston päiväkodista.

Ongelma kuriin ilmaisilla lääkkeillä

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila otti keskiviikkona kantaa täi- ja kihomato-ongelman hoidon tehostamiseen. Kurttila esittää harkittavaksi täi- ja kihomatolääkkeiden tarjoamista lapsiperheille maksuttomasti.

Kurttilan mukaan ongelman hoitoa on vahvistettava, koska ongelma saattaa äityä päiväkodeissa ja kouluissa epidemiaksi, kun osalla perheistä ei ole varaa lääkkeisiin.

– Ehdotukseni on, että neuvoloista, kunnallisista päiväkodeista ja kouluterveydenhuollosta perheellä olisi mahdollisuus pyytää maksutta täi- ja kihomato-ongelman hoitamiseen tarvittavat aineet. Tämä muun muassa helpottaisi perheiden rahallista taakkaa, vähentäisi sairauspoissaoloja, lisäisi lasten hyvinvointia ja kouluviihtyvyyttä sekä vähentäisi perheiden kuormitusta ja lasten leimautumista. Näiden tuotteiden jälleenmyynti ei ole käytännössä mahdollista eli väärinkäytöksen mahdollisuuttakaan ei suuresti olisi. Kokonaishyöty olisi vahva, Kurttila toteaa tiedotteessa.

Lapsiasiavaltuutettu on lähestynyt asialla sosiaali- ja terveysministeriötä sekä Suomen Kuntaliittoa.

Täit ja kihomadot valitettava osa arkea

Forssan päiväkoti Axel Wahrenin johtaja Kirsi Laakso suhtautuu ehdotukseen ilmaisista lääkkeistä myönteisesti.

– Jos yhteiskunnalla on tähän mahdollisuus, niin en pidä sitä ollenkaan huonona asiana. Varmasti on perheitä, joissa lääkkeiden hinta aiheuttaa tuskaa. Ne ovat aika arvokkaita.

Laakson mukaan täit ja kihomadot ovat päiväkodin arkeen kuuluva ikävä asia, mutta epidemiaksi ongelma ei ole tänä syksynä laajentunut.

– On aikoja, jolloin ongelma röyhähtää vähän pahemmaksi, mutta käytännössä ympäri vuoden molempia esiintyy. Täihavainnosta ilmoitamme välittömästi ja lappu ilmestyy päiväkodin oveen. Kihomatojen osalta tehostamme käsien pesua entisestään ja muistutamme siivoojia ovenkahvojen pesun tärkeydestä, Laakso listaa.

Samaa viestiä kertoo Tammelan varhaiskasvatusjohtaja Paula Laakso.

– Tilanne ei ole käsittääkseni mitenkään poikkeuksellinen. Toki tilanteet ovat aina kurjia perheille ja varhaiskasvatukselle. Me toivomme, että tieto täi- tai kihomatohavainnoista tulisi mahdollisimman nopeasti henkilökunnalle. Nopealla reagoinnilla pystymme puuttumaan leviämiseen tehokkaasti.

Laakson mukaan Kurttilan ehdotus ilmaisista lääkkeistä ei kuulosta lainkaan hassummalta, mikäli yhteiskunnalla on siihen varaa. HäSa