Kanta-Häme

Päiväkotiketju Touhulan 43 suljetusta päiväkodista noin puolet jatkaa Tarvasmäen ja Jukolan tavoin toimintaansa

Hämeenlinnasta suljettaville Touhula-päiväkodeille löydettiin hyvissä ajoin jatkajat.
Jukolan suljettava Touhula-päiväkoti saa uuden elämän Pilke-päiväkotina. Arkistokuva. Kuva: Pekka Rautiainen
Jukolan suljettava Touhula-päiväkoti saa uuden elämän Pilke-päiväkotina. Arkistokuva. Kuva: Pekka Rautiainen

Päiväkotiketju Touhulan suljetusta päiväkodista noin puolet jatkaa toimintaansa yksityisten toimijoiden pyörittämänä.

Touhulan lopetettavien päiväkotien joukossa olivat Hämeenlinnan Tarvasmäen ja Jukolan päiväkodit, joissa on yhteensä ollut noin 200 lasta. Päiväkotien toiminta jatkuu uusien yrittäjien voimin.

Jukolan päiväkodista tulee Pilke-päiväkotien Pilke Jukola ja Tarvasmäestä Jaarlin päiväkotien JAP Tarvasmäki. Molemmat aloittavat toimintansa elokuussa. Päiväkotien aukioloajat ja asiakasmaksut pysyvät ennallaan.

– Palveluseteliasiakkaat voivat jatkaa päiväkodeissa niin halutessaan, kertoo Hämeenlinnan kaupungin varhaiskasvatusjohtaja Elina Oja.

Perheet, jotka haluavat jatkaa samassa päiväkodissa, tekevät uudelle palveluntuottajalle päiväkotipaikasta hakemuksen.

Lue myös: Pilke-päiväkoti jatkaa Jukolan Touhulan toimintaa – Perheiden on haettava päiväkotipaikkaa uudestaan (7.7.2020)

Lue myös: Jaarlin Päiväkodit jatkaa toimintaa Tarvasmäessä – Perheiden ei tarvitse hakea palveluseteliä uudelleen (10.7.2020)

140 Touhula-päiväkotia jatkaa tavalliseen tapaan

Sulkemispäätösten taustalla oli Touhulan vaikea taloudellinen tilanne. Touhula hakeutui yrityssaneeraukseen toukokuun puolivälissä.

Kesäkuussa Touhula ilmoitti yt-neuvotteluiden päätteeksi sulkevansa 43 päiväkotia eri puolilla Suomea.

– Tässä kohtaa on vaikeata sanoa pidemmällä aikataululla, mutta tällä hetkellä toiminta jatkuu noin kahdessakymmenessä päiväkodissa, toimitusjohtaja Minna Elomaa sanoo STT:lle.

Pilke päiväkodit on suurin yksittäinen toiminnanjatkaja.Touhulan päiväkoteja suljetaan muun muassa Helsingissä, Hyvinkäällä, Jyväskylässä ja Limingassa. Monissa suljettavissa päiväkodeissa toiminta päättyy heinäkuun lopussa.

Elomaan mukaan Touhulan jäljelle jäävissä 140 päiväkodissa arki jatkuu normaalisti. Näistä päiväkodeista on myös mahdollisuuksien mukaan tarjottu paikkoja suljettavien päiväkotien lapsille.

Toimintansa jatkavien päiväkotien talous on toimitusjohtajan mukaan kestävällä pohjalla.

– Kevään aikana ollaan tehty yrityssaneerauksen edellyttämät talouden tervehdyttämistoimenpiteet. Valtakunnallisesti ollaan tarkasteltu päiväkotien tilanteet. 140 päiväkotia on taloudellisesti vakaita, ja toiminta jatkuu niissä normaalisti, Elomaa sanoo.

Etävarhaiskasvatusta hyödynnettiin korona-aikana

Koronavirusepidemia on myös osaltaan heikentänyt yhtiön taloutta.

Touhula kertoi toukokuussa, että ketjun päiväkodeissa on ollut poikkeuksellisen vähän lapsia maaliskuun puolenvälin jälkeen. Yhtenä vastauksena koronakevään haasteisiin Touhula tarjosi etävarhaiskasvatusta.

– 171 päiväkotia lähetti lähes päivittäin puolen tunnin etävarhaiskasvatusohjelmaa, ja järjestimme Facebook-livessä muskaria ja muuta ohjelmaa kotona oleville. Mielenkiintoista nähdä onko sellaista jatkossakin, Elomaa sanoo. HÄSA, STT

Päivän lehti

3.8.2020