Kanta-Häme Tammela

Päivänsankari toivoi ruohoa ja rapsutuksia – Tammelalaisponi Daisy juhli 35-vuotissyntymäpäiviään

Vaikka ikää on jo paljon, Daisy ei ole jäänyt eläkkeelle vaan se on yhä mukana ratsastuskoulun opetustunneilla kerran tai kahdesti viikossa.
Tuore ruoho on Daisyn suurinta herkkua. Kuva: Lassi Puhtimäki
Tuore ruoho on Daisyn suurinta herkkua. Kuva: Lassi Puhtimäki

Similän ratsutilalla Tammelassa vietettiin sunnuntaina syntymäpäiväjuhlia. Päivänsankari on kunnioitettavat 35 vuotta täyttänyt shetlanninponitamma Daisy II.

– Daisy toivoi saavansa lahjaksi tuoretta ruohoa ja rapsutuksia. Porkkana on myös sen herkkua. Daisylla on ikäisekseen hyvät hampaat, joten se voi syödä edelleen porkkanaa, ratsastuksen masteropettaja ja Daisyn omistaja Mari Similä kertoi.

Daisy täytti 35 vuotta jo viime viikon tiistaina, mutta juhlat päätettiin pitää vasta sunnuntaina, jotta mahdollisimman moni pääsisi paikalle.

Daisy on shetlanninponiksi iäkäs, mutta kaikkein vanhin rotunsa edustaja se ei kuitenkaan ole. Similä tietää erään 42-vuotiaan shetlanninponin, ja Daisyn poniystäväkin on jo 33-vuotias.

Daisy oli 7-vuotislahja

Daisy on syntynyt Ruotsissa, ja se saapui Mari Similälle viiden kuukauden ikäisenä juuri, kun se oli vieroitettu.

– Sain Daisyn 7-vuotislahjaksi. Muistan vielä illan, kun Daisy tuli lokakuussa 1985 ja juoksin yöpaidassa pihan läpi talliin. Siellä oli ensimmäinen oma ponini. Koimme Daisyn kanssa yhdessä kasvutarinan, kun opettelin taluttamaan ponia tai ottamaan sen aitauksessa kiinni, Similä kertoo hymyillen.

Similä muistelee myös, miten heidän tilansa vieressä pysähtyi alkuun myymäläauto, josta hän osti mansikoita ja jakoi ne tasan Daisyn kanssa.

– Talvella hypimme siskoni kanssa Daisyn selästä lumihankeen.

Shetlanninponitamma Daisy II on omistajansa Mari Similän mukaan korkeasta iästään huolimatta hyvässä kunnossa. Kuva: Lassi Puhtimäki
Shetlanninponitamma Daisy II on omistajansa Mari Similän mukaan korkeasta iästään huolimatta hyvässä kunnossa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Ura opetusponina

Similä perusti kotitilalleen vuonna 1994 ratsastuskoulun, jossa on nyt yhteensä 26 hevosta tai ponia. Daisy tuli mukaan ratsastuskoulun opetusponiksi, jolla ratsastavat 20–30-kiloiset alle kouluikäiset lapset. Daisyn säkäkorkeus on noin metrin ja painoa sillä on 150–200 kiloa.

Similä on käynyt Daisyn kanssa myös poninäyttelyissä, ja onpa Daisy osallistunut kerran ponien ravilähtöönkin Pilvenmäellä Forssassa. Daisy on tehnyt myös kaksi varsaa. Vuonna 1991 syntynyt Eemeli menehtyi muutama vuosi sitten. Vuonna 2003 syntynyt Sakari elää ja voi hyvin.

Vaikka ikää on jo paljon, Daisy ei ole jäänyt eläkkeelle vaan se on yhä mukana ratsastuskoulun opetustunneilla kerran tai kahdesti viikossa. Äskettäin Daisy opetti jopa erästä eskarilaista, miten ponin kanssa laukataan.

– Daisy on hyvä opettaja. Se on hyvin itsenäinen ja määrätietoinen, mutta myös herkkä. Se pitää hellimisestä, mutta korvistaan se on arka niin, että niihin ei saa koskea.

Mari Similä kertoo, että Daisy on hyvin itsenäinen ja määrätietoinen, mutta myös herkkä. Kuva: Lassi Puhtimäki
Mari Similä kertoo, että Daisy on hyvin itsenäinen ja määrätietoinen, mutta myös herkkä. Kuva: Lassi Puhtimäki

Perso ruoholle

Daisy on hyvässä kunnossa, ja eläinlääkäri Anna Rupponen käy hoitamassa sen hampaita säännöllisesti. Daisy ei ole juurikaan ollut sairauslomalla vaan on ollut aina reippaana töissä. Ainoa vaiva oli, kun sen kavio oli tulehtunut ja sitä kesti noin kuukauden verran.

Daisy syö esikuivattua heinää, sinimailaspellettiä ja kasviöljyä. Tuore ruoho on kuitenkin se ykkösjuttu, ja siksi Daisy odottaa aina innolla kesää.

– Daisy on talven pihatossa, ja kesän se viettää metsälaitumella neljän poniystävänsä kanssa. Daisylla on todella tarkka nenä, sillä se haistaa heti, kun ruoho alkaa vihertää kuivien lehtien alla.

Taluttajakin saa olla Daisyn kanssa tarkkana, sillä jos hän ei keskity tehtäväänsä Daisy ohjaa hänet ojanpientareelle, jotta pääsee syömään ruohoa.

– Daisyn tulevaisuudelta odotan, että se pysyy terveenä ja saa elää vielä pitkään, Similä sanoo. HäSa

Päivän lehti

6.7.2020