Kanta-Häme

Päivärinteen monitoimitalosta tulee kaikkien koulu

Toukokuun loppuun mennessä varmistuu, kuinka paljon Päivärinteen monitoimitalohankkeelle saadaan kunnan ulkopuolista rahoitusta.

Tämän ja ensi vuoden kunnan budjetista koululle on korvamerkitty yhteensä kahdeksan miljoonaa euroa. Opetus- ja kulttuuriministeriö puolestaan on myöntänyt liikuntahallin rakentamiseen 750 000 euroa.

– Tämän lisäksi olemme hakeneet valtiolta kosteus- ja homevaurioisten koulujen rakentamiseen tarkoitettua määrärahaa. Pihan kunnostamiseen haemme puolestaan rahoitusta Avilta, kunhan kustannusarviot valmistuvat, kertoo tuore projektijohtaja Risto Hast.

Osaksi merkittävää kulttuuriympäristöä

Päivärinteen monitoimitalo tulee sijaitsemaan Parolan keskustassa, jalkapallokentän läheisyydessä. Alue on siirtynyt kunnan omistukseen kaavoitus- ja maankäyttösopimuksen kautta.

Ihan urheilukentän kylkeen koulua ei silti voi rakentaa. Tontilta aukeava näkymä Pyhän ristin kirkolle on nimittäin osa Museoviraston valtakunnallisesti merkittävää rakennettua kulttuuriympäristöä, ja siten kaikki näkymän peittävät rakennukset kiellettyjä.

Valtuusto valitsi monitoimitalon suunnittelijaksi helsinkiläisen arkkitehtitoimisto Aarne von Boehmin.

– Heillä on kokemusta lähes parinkymmenen koulun suunnittelusta, Tuomelan koulu mukaan lukien, joten olemme luottavaisin mielin, Hast sanoo.

Koulu nousee kalliolle

Tontilla rakentamisoikeutta on kaiken kaikkiaan 14 000 neliötä. Näillä näkymin monitoimitalosta suunnitellaan 5 500 neliön kokoista rakennusta noin 350 oppilaalle.

Ahtaalla tontilla, jolla on suuria korkeusvaihteluita, ainoa vaihtoehto on rakentaa kalliolle.

– Se, miten se käytännössä tapahtuu, on vielä täysin auki. Yksi tapa on louhia kalliota ja rakentaa useaan kerrokseen.

Suunnitteluluonnosten ensimmäinen vaihe valmistuu Hastin mukaan 4. kesäkuuta, jolloin hankkeesta voidaan tehdä myös kustannusarvio.

Kunnallistekniikkaa alueelle aletaan puolestaan rakentaa kesäkuussa.

Aikataulu on tiukka, mutta Hastin mukaan mahdollinen.

– Valtion rahoituksiin liittyy ehto, että rakentaminen on aloitettava samana vuonna kuin sitä on haettu. Rakentaminen pitäisi siis saada alulleen viimeistään joulukuussa, jos valtuusto näyttää sille vihreää valoa. (HäSa)

Mainos