Kanta-Häme

Päiväuniaika on tehokasta työaikaa

Elina Ruuskasen ja Paula Nummisen perheissä bisnespuhelut hiekkalaatikon reunalla ovat arkipäivää, ja lasten unet hetki hiljaiselle työskentelylle. He ovat äitejä ja yrittäjiä, joilla perhe ja työ yhdistyvät perinteisestä päivätyöstä poikkeavalla tavalla.

Ruuskanen pyörittää juontopalveluita tarjoavaa yritystä ja Numminen työskentelee graafikkona. Ruuskasen lapset ovat aamupäivisin tarhassa, Nummisen lapset taas kokonaan kotona. Molemmille on tärkeää, että työn lisäksi aikaa riittää myös lapsille.

– Halusin kytkeä elämän yhtenäiseksi kokonaisuudeksi, jossa on enemmän aikaa kaikelle. Oikeastaan se on vähän vahingossa muotoutunut tällaiseksi, Ruuskanen kertoo.

Suunnitelmallisuus on Ruuskasen ja Nummisen mukaan tärkeää, jotta arki sujuu. Isät ja isovanhemmat ovat tärkeässä roolissa etenkin viikonloppuisin. Välillä lapset ovat mukana töissä, ja töitä voi hoitaa myös leikkipuistossa.

Muiden ihmisten suhtautuminen lapsiin työpaikalla on molempien mukaan ollut lähes pelkästään myönteistä.

– Minulla on ollut seminaareissa, koulutuksissa ja asiakaspalavereissakin lapsi mukana. Joskus on ennakkoasenteita, mutta yleensä suhtautuminen on ollut tosi positiivista. Se on sillä lailla hassua, että tosi harvoin ihmiset ottavat lapsia mukaan, Ruuskanen pohtii.

– En tiedä, onko se meidän kulttuurissa, että lapset eivät saa näkyä. Minulla on kuitenkin myös vain hyviä kokemuksia niistä kerroista, kun lapset ovat olleet mukana työhommissa, Numminen sanoo.

Molemmat naiset muistuttavat, että työn ja perheen yhdistämisessä vaaditaan pelisilmää ja intohimoa omaan työhön.

– Tarvitaan paljon kahvia, toisinaan hermoja ja sitä herkkyyttä, että osaa rytmittää päivää. Tämä vaatii hirmuisesti halua tehdä sitä, mitä tekee, Numminen sanoo.

Ruuskanen ja Numminen myöntävät, että heidän työtapansa ei sovi kaikille, mutta haluavat olla esimerkkinä siitä, että äitiyden ja yrittäjyyden voi yhdistää.

– Toki se riippuu siitä työstä, jota tekee. En halua väittää, että tällainen kuvio olisi kaikille mahdollista, mutta minua harmittaa se, että ei ehkä osata ajatella laatikon ulkopuolelta. Tarkoitus ei ole syyllistää tai tuomita toisin valitsijoita vaan tuoda esimerkin kautta esiin, miten elämää voi myös elää, Ruuskanen sanoo.

Kotona lasten kanssa työskentelemisessä on sekä hyvät että huonot puolensa.

– Hyvä puoli on se, että saa olla lasten kanssa ja nähdä, kun he kasvavat. Huono puoli on se, että välillä joutuu venymään aika paljon. Hetkittäin on tekemistä enemmän, kuin mihin pystyy, Numminen sanoo.

Yrittäjä-äidit nauravatkin, että oma aika on heille hieman vieras käsite.

– Olen päätynyt sellaiseen, että en erottele erikseen aikoja. Käytännössä yrittäjänä olen koko ajan töissä ja äitinä olen koko ajan äiti. Omaa aikaa voi olla ihan hiekkalaatikolla oleminenkin, Numminen kertoo.

Ruuskanen ja Numminen kertovat miettivänsä välillä sitä, mitä muut hänen elämäntavastaan ajattelevat.

Mielessä pyörii toisinaan myös kysymyksiä siitä, kärsiikö ammatillinen uskottavuus siitä, että tekee töitä kotona lasten kanssa.

– Ei sitä ensimmäisenä asiakkaalle sano, että teen tätä kuule kotona päiväuniaikaan. Ehkä asiakkaiksi valikoituu sitten sellaisia, joille asia ei ole ongelma, Numminen miettii.

– Itse näen sen niin, että on aivan sama miten sen työn teen, jos lopputulos on sitä, mitä on tilattu ja vähän päälle, Ruuskanen sanoo. HÄSA

Päivän lehti

19.9.2020

Fingerpori

comic