Kanta-Häme

Päivi Räsänen: Alkoholipolitiikka on myös turvallisuuskysymys

– Alkoholipolitiikka ei ole holhousta tai pelkkää sosiaalipolitiikkaa vaan käytännön turvallisuustyötä, sanoo sisäministeri Päivi Räsänen (kd.).

Keskiviikkona Hämeenlinnan 34. Päihdefoorumissa puhuneen Räsäsen mukaan alkoholikysymykset ovat nousemassa yhdeksi painopisteeksi valmistumassa olevassa Suomen sisäisen turvallisuuden ohjelmassa.

Alkoholiasiat kuuluvat sosiaali- ja terveysministeriölle, mutta ministeri Räsänen muistuttaa alkoholin aiheuttamien käytännön turvallisuusongelmien näkyvän jatkuvasti sisäministeriön vastuualueilla.

– Turvallisuusohjelman mukaan Suomesta pitäisi tulla Euroopan turvallisiin maa. Meillä on kuitenkin väestöön suhteutettuna lähes kaksinkertainen määrä henkirikoksia Ruotsiin verrattuna.

Räsäsen mukaan eron selittää alkoholi: noin 70 prosentissa suomalaisista henkirikoksista niin tekijä kuin uhrikin ovat humalassa.

Juopon tuurista puhumisen voisi Räsäsen mukaan lopettaa. Päivystyspoliklinikoilla on jo pitkään puhallutettu potilaita ja viikonloppuisin yli puolet heistä on alkoholin vaikutuksen alaisina. Alkoholi on myös mukana joka kolmannessa tapaturmaisessa kuolemassa

Humalaisten katuöykkäröinti ja rattijuopumukset puolestaan rapauttavat yleistä turvallisuudentunnetta.

Räsänen pettyi mainontakieltoon

Sisäministeri Päivi Räsänen kertoi Päihdefoorumille pettyneensä valmistumassa olevan uuden alkoholilain mainontapykäliin. Hänen mukaansa laki ottaa askeleen oikeaan suuntaan, mutta ei mene tarpeeksi pitkälle.

Erityisesti mainonnan salliminen urheilukilpailuissa arveluttaa.

– Näen ongelmallisena, että urheilu ja päihteet saadaan edelleen yhdistää paikoissa, joissa lapset ja nuoret käyvät.

Räsäsen mukaan päätöksessä näkyy rahan vaikutus.

– Jos menee Hartwall Areenalle katsomaan, niin näkeehän siellä ketkä urheilua sponsoroivat.

Ehkäisevät toimenpiteet eturintamassa

Hallitus laatii parhaillaan alkoholilainsäädännön kokonaisuudistusta ja samanaikaisesti uudistetaan myös raittiustyölakia. Räsäsen mukaan erityishuomiota kiinnitetään ennaltaehkäisevään päihdetyöhön.

Painopisteenä ovat nuoret ja vanhukset: vanhuksille tuodaan päihdeohjelmia kotiin ja alaikäisille alkoholiongelmaisille luodaan matalan kynnyksen palveluita.

Räsäsen mukaan pieniä positiivisia signaaleja on jo havaittavissa. Nuorten täysraittius on lisääntynyt ja 1960-luvulta alkanut alkoholinkulutuksen kasvukin näyttäisi olevan taittumassa.

Räsäsen mukaan alkoholin hinnan nostaminen verotuksella on edelleen tehokkain tapa vaikuttaa juomiseen. Seuraava veronkorotus on luvassa ensi vuonna. (HäSa)

Päivän lehti

24.9.2020

Fingerpori

comic