Kanta-Häme Riihimäki

Päivi Räsänen: Turvapaikanhakijoiden siirtojen sijaan EU-maihin on otettava lisää kiintiöpakolaisia

Päivi Räsänen katsoo, että turvapaikanhakijoiden siirrosta EU:n sisällä tulee luopua ja keskittyä kiintiöpakolaisiin. Kuva: Pekka Rautiainen
Päivi Räsänen katsoo, että turvapaikanhakijoiden siirrosta EU:n sisällä tulee luopua ja keskittyä kiintiöpakolaisiin. Kuva: Pekka Rautiainen

Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Päivi Räsänen pitää Välimeren tilannetta vakavana mutta katsoo, ettei turvapaikanhakijoiden siirtäminen EU-maasta toiseen ole oikea ratkaisu.

– Ongelmaksi nousee Välimeren vaarallisen ja rikollisuuteen perustuvan reitin vetovoiman lisääntyminen. Tämä ruokkisi ihmiskauppaa ja ihmissalakuljetusta sekä laittoman maahantulon vetovoimaisuutta, Räsänen toteaa tiedotteessaan.

Neljän EU-maan sisäministerit puheenjohtajamaa Suomen sisäministerin tuella ovat sopineet uudenlaisesta tavasta jakaa Välimerestä pelastettuja turvapaikanhakijoita ja pakolaisia EU-maiden kesken. Uuden jakomekanismin tavoitteena on helpottaa eteläisten EU-maiden tilannetta.

Lokakuussa kaikille EU-maille esiteltävän suunnitelman tavoitteena on lähettää siirtolaiset EU-maihin neljän viikon sisällä siitä, kun heidät on pelastettu Välimerestä. Turvapaikkahakemukset käsiteltäisiin kyseisissä maissa, jotka joko antaisivat EU:hun pyrkijöille oleskeluluvan tai käännyttäisivät heidät takaisin kotimaihinsa.

Räsäsen mielestä turvapaikanhakijoiden siirroista EU:n sisällä tulee luopua ja keskittyä kiintiöpakolaisiin, joilla pakolaisstatus on valmiina.

– Kiintiöpakolaiset valitaan suoraan pakolaisleireiltä, jolloin hädässä olevien ihmisten ei tarvitse turvautua ihmissalakuljetukseen ja vaarallisiin reitteihin. EU:n maat voisivat lisätä huomattavasti pakolaiskiintiöitään. Nyt viritelty uusi jakomekanismi tulee todennäköisesti entisestään lisäämään ihmisuhrien määrää Välimerellä ja antaa signaalin, että rahalla voi ostaa turvapaikan. Tätä ei tule hyväksyä.

– Suomen on nyt EU-puheenjohtajakaudellaan näytettävä esimerkkiä humaanin mutta hallitun ja oikeudenmukaisen turvapaikkajärjestelmän kehittämisessä ja johtamisessa. Suomi voi täyttää velvoitteensa osana kansainvälistä yhteisöä ja antaa suojelua sitä tarvitseville nyt ja tulevaisuudessa ilman, että kasvatetaan laitonta maahantuloa. HäSa