Kanta-Häme

Päivisin tapahtuneet pahoinpitelyt lisääntyneet, mutta eniten nyrkit heiluvat lauantaiöisin

Yli puolet pahoinpitelyistä tapahtuu yhä öisin. Joka neljäs tilastoitu pahoinpitely tapahtuu lauantaisin.
Pahoinpitelyiden määrä lisääntyy melko tasaisesti tunneittain puolen päivän jälkeen aamuyön tunneille asti.

Päiväaikaan, eli aamukahdeksan ja iltayhdeksän välillä tapahtuneiden pahoin­pitelyiden osuus kaikista pahoin­pitelyistä on kasvanut viime vuosina.

Vuonna 2013 osuus oli 35 prosenttia ja tänä vuonna osuus näyttää nousevan yli 40 prosentin tammi-syyskuun tilastojen perusteella. Tiedot selviävät Tilastokeskuksen ylläpitämästä rikos- ja pakkokeinotilastosta.

Tiukasti tilastojen valossa tarkasteluna päiväaika on kuitenkin yhä turvallisempi kuin myöhäisilta ja yön tunnit puoliltaöin aamukolmeen asti. Noin kolmannes (28,9%) kaikista tilastoiduista pahoinpitelyistä tapahtuu keskiyön ja aamukolmen välillä.

Yöaika ja varsinkin lauantain ja sunnuntain välinen yö näkyy selvänä piikkinä pahoinpitelyiden määrässä.

Pahoinpitelyiden määrä lisääntyy melko tasaisesti tunneittain puolen päivän jälkeen aamuyön tunneille asti, mutta kääntyy laskuun kello kolmen jälkeen. Selkein väheneminen tapahtuu kuitenkin aamulla viiden ja kuuden välillä, jolloin vuosittain tilastoitujen pahoinpitelyiden määrä laskee noin 1 500:sta noin 500:een.

 

Pahoinpitelyt kellonajan ja viikonpäivän mukaan

Kuvakaappaus Tilastokeskuksen sivuilta.

Yleisillä paikoilla tapahtuneiden pahoin­pitelyiden osuus on suurimmillaan kesä­kuukausina. Ravintoloissa puolestaan tapahtuu kesä­kuukausina vähiten pahoin­pitelyitä. Yksityisasunnoissa pahoinpitelyjä tapahtuu eniten talvisin.

Lähestyvä pikkujoulusesonki näkyy tilastoissa: Suurimmillaan ravintoloissa tapahtuvien pahoin­pitelyiden osuus on joulukuussa. Tammikuu on ravintoloissa yhtä rauhallinen kuin heinäkuu.

 

Pahoinpitelyiden kokonaismäärässä ei viime vuosina ole tapahtunut suuria muutoksia. Vuosina 2015–2018 on tilastoitu noin 33 600 tapausta vuosittain. Vuoden 2019 tammi–syyskuun ennakko­tiedot ovat myös samalla tasolla viime vuosien kanssa. Pahoin­pitelyitä tapahtuu hieman enemmän huhti-syyskuussa kuin loka-maaliskuussa. HäSa

Päivän lehti

29.9.2020

Fingerpori

comic