fbpx
Kanta-Häme

Päivystyksiä ei korvata yksityisillä

Terveysalan yksityiset sairaalayritykset tuskin laajentavat toimintaansa päivystykseen Hämeenlinnassa, vaikka Kanta-Hämeen keskussairaala pakotettaisiin leikkaamaan toimintaansa.

Soten valinnanvapauden uskotaan kuitenkin tuovan lisää asiakkaita sosiaali- ja terveydenhuollon yksityisille yrityksille. Pihlajalinnan osakekurssi kääntyi jyrkkään nousuun, kun tieto valinnanvapaudesta levisi.

– En usko, että ryhdymme hoitamaan näitä päivystyksiä, jos keskussairaalasta niitä lähtee. Tavallista yleislääkäripäivystystä, jota meille on jo nyt, laajennamme, Mehiläisen Hämeenlinnan yksikönjohtaja Päivi Jurvanen sanoo.

Yksityisten sairaalayritysten johtajat korostavat, että vielä ei ole tietoa, mitä uudistus tuo. Linnan Klinikan toimitusjohtaja Tiina Halinen ei kuitenkaan usko yksityisten palvelujen korvaavan keskussairaalan päivystystä.

– Vaikka keskussairaalan päivystä supistettaisiin, siellä säilyy kuitenkin 24 tunnin vuorokautinen päivystys. Erikoisalat vain supistuisivat.

– Ne, jotka tarvitsevat kiireellistä hoitoa tai vaativaa hoitoa, hakeutuvat edelleen keskussairaalaan, Halinen sanoo.

Linnan Klinikka myy asiakkailleen sairaalapalveluina lähinnä päiväkirurgiaa. Vaikka potilailla on mahdollisuus myös tarvittaessa yöpyä Linnan Klinikalla, kirurgia tehdään päivällä.

– Jo nykyisin me kuitenkin omalta osaltamme puramme keskussairaalan jonoja.

“Satelliittisairaaloiden” päivystyksien alasajosta on heikot tiedot. Sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Seppo Ranta kertoo, että he ovat julkisuuden tietojen ja osittain ristiriitaisten lausuntojen varassa.

– Minun mielestäni laaja päivystys on tällä hetkelläkin vain yliopistollisissa keskussairaaloissa.

Tavalliselta keskussairaalalta puuttuu jo nyt esimerkiksi sydänkirurgian ja vaikeuden palovammojen hoidon päivystys. Johtajaylilääkäri Ranta kertoo, että sote-uudistuksen vetäjä, alivaltiosihteeri Tuomas Pöysti katsoi laajan päivystyksen perustuvan noin kymmeneen lääketieteen alaan.

– Pöystin mukaan suppea päivystys tarkoittaisi neljää erikoisalaa. Jos päivystystä supistetaan niin paljon, se olisi merkittävä muutos.

Ranta laskee, että yksin keskussairaalan synnytystoiminta vaatii kolme erikoislääkäriä: anestesialääkärin, gynekologin ja lastenlääkärin. Muuhun sairaalan toimintaa tarvittaisiin muiden erikoisalojen lääkäreitä.

– Saattaa olla, että neljällä erikoisalalla ei pystytä hoitamaan edes synnytyksiä. Toisaalta jos Suomessa on vain 12 synnytyssairaala, eivät nekään pysty hoitamaan synnytyksiä.

Rannan arvio on, että uudistus saa selkeitä muotoja vasta vuosien kuluessa. Ilmoitus päivystystoiminnan alasajosta kuitenkin vaikeuttaa jo nyt Kanta-Hämeen keskussairaalan toimintaa. Kanta-Hämeen keskussairaala on nyt merkitty karttoihin satelliittisairaalaksi.

– Lääkärit katsovat karttaa, mistä hakevat töitä. Mielikuvat ovat merkittäviä.

Jos Hämeenlinnan seudun julkiset päivystyspalvelut uhkaavat näivettyä, yksityiset terveysyritykset lupaavat, että valinnanvapauden myötä heidän palvelunsa paranee.

– Asiaa on ajateltu käyttäjän näkökulmasta. Yksityiset palvelut ovat kustannustehokkaita. Palvelujen saatavuus paranee.

– Odotamme innolla tulevaa, Linnan Klinikan Halinen sanoo. HäSa

Menot