Kanta-Häme Hämeenlinna

Päivystysapu lisää soittojen määrää – Keskussairaalalla ei olla varmoja, kuinka päivystyspuhelut ehditään käsitellä

Päivystysapu-palvelu on tulossa syksyllä viimein käyttöön Kanta-Hämeessä.
Professori Ari Palomäki Kanta-Hämeen keskussairaalasta suhtautuu syksyyn optimistisesti. Kuva: Esko Tuovinen
Professori Ari Palomäki Kanta-Hämeen keskussairaalasta uskoo, ettei päivystysapu vähennä Hämeenlinnassa päivystyskäyntien määrää Kuva: Esko Tuovinen

Päivystysapu-palvelu (116117) on tarkoitus ottaa käyttöön Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin kuntayhtymän alueella lokakuun alussa. Ilta- ja yöaikaan sekä viikonloppuisin puheluihin vastataan Hämeenlinnan tai Forssan päivystysklinikoilla.

Keskussairaalan päivystysklinikalla ollaan huolissaan siitä, kuinka päivystysavun kautta tulevat puhelut pystytään käsittelemään muun työn ohessa.

Korona on jo valmiiksi lisännyt päivystyspuheluiden määrää. Normaalioloihin verrattuna puheluja tulee kaksinkertainen määrä.

– Moni on tehnyt oirearvion Omaolossa, mutta haluaa silti puhua oikean ihmisen kanssa. Aina emme heti pysty vastaamaan päivystykseen soittaneiden soittopyyntöihin, kertoo apulaisosastonhoitaja Pirjo Ali-Tuomola.

Päivystysapu ei vähennä potilaskäyntejä

Päivystysapu-palvelun ei oleteta tuovan huomattavia muutoksia päivystysklinikan potilasmääriin.

– On kuvitelmaa, että päivystysapu vähentäisi päivystyskäyntejä, sanoo ylilääkäri, akuuttilääketieteen professori Ari Palomäki.

Palomäki luonnehtii palvelun olevan puhdasta rahanmenoa, sillä päivystysavulla ei tulla saamaan suuria säästöjä, vaan sillä parannetaan palvelua.

Palomäki arvioi, että päivystysapu voisi vähentää päivittäisiä päivystyskäyntejä yhdestä kymmeneen. Muutos ei ole huomattava, sillä päivittäin klinikassa hoidetaan 100–160 potilasta. HÄSA

Päivystysapu-palvelu

Päivystysapu (116117) on sosiaali- ja terveydenhuollon päivystystoimintojen neuvonta- ja ohjauspalvelu kiireellisiin, mutta ei hätätilanteisiin.

Palvelu on jo käytössä suuressa osassa maata. Kuntia velvoitetaan tarjoamaan palvelu.

Palvelu on tarkoitus saada käyttöön lokakuun alussa.

116117 toimii tilanteissa, joissa mietityttää tarvitseeko lähteä päivystykseen. Hätätilanteessa oikea numero on yhä 112.

Päivystysapu tarjoaa päivystyksellistä ohjausta, neuvontaa ja hoidon tarpeen arviointia ympäri vuorokauden.

Puheluihin vastataan päiväsaikaan Kanta-Hämeen terveyskeskuksissa.

Ilta- ja yöaikaan sekä viikonloppuisin puheluihin vastataan Hämeenlinnan tai Forssan päivystysklinikoilla.

Palvelun tullessa käyttöön puhelumäärien odotetaan lisääntyvän päivystyksissä huomattavasti viikonloppuisin ja iltaisin.

Lue lisää:

Kanta-Hämeen keskussairaalan koronakohortti on poikkeusaikojen ilmentymä – Vuorovastaavakin istuu liinavaatekomerossa (8.8.2020)

Päivystysapu otetaan käyttöön Kanta-Hämeessä syksyllä – Kehittämispäällikkö: ”Asiaa on ollut haastavaa valmistella” (8.3.2020)

Päivän lehti

24.9.2020

Fingerpori

comic