fbpx
Kanta-Häme

Päivystysasetus ei luo paineita keskussairaalalle

Tuleva kiireellisen sairaanhoidon päivystysasetus tuo mullistuksia Suomen synnytyssairaaloihin, koska se vaatii niiltä välitöntä hätäkeisarileikkausvalmiutta.

Kanta-Hämeen keskussairaalassa tämä asia on kuitenkin kunnossa. Ylilääkäri Ari Palomäki sanoo, että Hämeenlinnassa on ollut jo vuosien ajan välitön valmius hätäleikkauksiin vuorokaudenajasta riippumatta.

Tuleva asetus ei siis vaikuta keskussairaalaan?

– Kyllä tällainen asia vaikuttaa. Se saattaa vahvistaa meitä, koska meillä on laitettu asiat kuntoon etunojassa.

Päivystys vaatii keskittämistä

Kanta-Hämeessä on tehty pitkäjännitteisesti työtä, jotta päivystysasia saadaan kuntoon. Ensin Riihimäen ja Forssan synnytykset keskitettiin Hämeenlinnaan, myöhemmin myös muu vaativa päivystys.

– Kysehän ei ole siitä, etteikö pienissä yksiköissä olisi osaamista, mutta 24 tunnin päivystys seitsemänä päivänä viikossa vaatii riittävän määrän henkilökuntaa. Siksi toimintaa pitää keskittää isoihin yksiköihin.

Välitön valmius hätäkeisarileikkauksiin tarkoittaa sitä, että keskussairaalassa on koko ajan paikalla anestesialääkäri, synnytyslääkäri ja leikkaussalihenkilökuntaa.

Asetuksessa hyviä asioita

Palomäki sanoo tutustuneensa päivystysasetusluonnoksen tekstiin noin vuosi sitten, jolloin siitä pyydettiin lausuntoja.

– Kanta-Häme oli kovasti luonnoksessa olevien asioitten kannalla. Oikeaan suuntaan ollaan menossa.

Synnytyssairaalan statusta on pidetty Kanta-Hämeessä ratkaisevan tärkeänä koko sairaalan tulevaisuuden kannalta. Jos täällä ei olisi mahdollista synnyttää, muutkin erikoissairaanhoidon palvelut kannattaisi todennäköisesti hakea muualta. (HäSa)

Menot