Kanta-Häme

Päivystyspoli saa omat erikoislääkärinsä

Sairaalan päivystyspoliklinikalle saapuva potilas voi tulevaisuudessa odottaa saavansa erikoislääkäritasoista hoitoa.

Parhaillaan kolmessa sairaalassa oppia saavat ensimmäiset akuuttilääketieteen erikoislääkäreiksi erikoistuvat lääkärit ja lisää sairaaloita liittyy mukaan vielä tämän vuoden aikana.

Muutos on suuri, sillä aiemmin päivystystoiminnan erikoislääkäriä ei ole Suomessa tunnettu.

Kanta-Hämeen keskussairaalan päivystysklinikan perusterveydenhuollon ylilääkäri Veli-Pekka Rautava myöntää, että päivystys on pitkään ollut lapsipuolen asemassa sairaanhoidossa.

– Päivystys on nähty ylimääräisenä työnä, jota tehdään sen oman varsinaisen lääkärintyön päälle. Siksi sinne on yleensä pantu se nuorin ja kokemattomin lääkäri.

Nyt tuohon asenteeseen on tulossa suuri muutos. Mallia on haettu Yhdysvalloista, Britanniasta ja Kanadasta, jossa lääkärit ovat jo vuosikymmeniä voineet erikoistua akuuttilääketieteeseen.

Suomalaisille tämä malli on tuttu esimerkiksi tv-sarjasta ER, jonka nimi käännettiin virheellisesti Teho-osastoksi. Siinä erikoislääkärit ottavat potilaat vastaan päivystyksessä ja hoitavat heitä joko kotiuttamiseen tai sairaalan muille osastoille siirtämiseen asti.

Pitkän kaavan mukaan

Ensimmäiset akuuttilääketieteen erikoislääkäriksi erikoistuvat työskentelevät kolmessa sairaalassa, joista yksi on Kanta-Hämeen keskussairaala Hämeenlinnassa.

Akuuttilääkäreiksi erikoistuu parhaillaan 20 lääkäriä, joista seitsemän Hämeenlinnassa.

Kiinnostus uutta erikoistumisalaa kohti on päivystysklinikan ylilääkärin Ari Palomäen mukaan kova ja seuraava ryhmä lääkäreitä aloittaa erikoistumisensa jo ensi kesänä.

– Koulutusta suunniteltaessa jouduimme pohtimaan, onko tämä jonkin toisen erikoistumisalan jatke vai oma tiukka ja vaativa koulutuksensa. Päädyimme jälkimmäiseen. Tämä ei ole mitään pikakoulutusta vaan täysimittainen kuuden vuoden spesialiteetti jo kokeneille lääkäreille, Ari Palomäki sanoo.

Mukaan valikoituneilla lääkäreillä on jo useamman vuoden kokemus lääkärintyöstä ja heillä on edessään täysimittainen erikoistumisjakso.

– Vastavalmistuneita nuoria suoraan lääkiksestä ei Hämeenlinnassa tähän ensimmäiseen ohjelmaan päässyt yhtään, Palomäki sanoo.

Käytännönläheistä työtä

Erikoistuminen on käytännönläheistä. Lääkärit työskentelevät normaaleissa vuoroissa sairaalan päivystyksessä sekä vierailevat myös muilla osastoilla. Sen lisäksi heillä on viikoittain luento- ja harjoituspäivä.

Viime tiistaina erikoistuvien lääkärien ohjelmassa oli tapausselostusten ja luennon lisäksi käytännön harjoituksia ultraäänikoneen kanssa erikoislääkärin johdolla.

Käytännönläheinen ja monipuolinen työ vetää lääkäreitä uudelle erikoisalalle.

– Minulla on aina ollut viehtymys yleislääketieteeseen ja tämä suunta tarjosi mahdollisuuden syventää sen osaamista. Tässä oppii joka alasta jotain ja ehkä samalla välttää sen leipiintymisen, joka jollain hyvin kapealla erikoistumisalalla voisi iskeä, erikoistuva lääkäri Iiro Heikkilä pohtii.

Osa isompaa uudistusta

Akuuttilääketieteen erikoislääkärit tulevat työskentelemään sairaaloiden ja perusterveydenhuollon päivystyksissä.

– Erikoislääkärit tulevat muodostamaan sen rungon, jonka varassa päivystystoiminta toimii. He ovat siellä etulinjassa, Veli-Pekka Rautava sanoo.

Hänen mukaansa erikoistuminen on osa kokonaisuutta päivystystoiminnan laajemmassa uudistamisessa. Myös tilojen ja toimintatapojen on uudistuttava samalla.

Kanta-Hämeen keskussairaalalle uusien lääkäreiden saapuminen on mahdollistanut ostopalveluiden vähentämisen päivystyksessä. Vähitellen he voivat myös korvata niin sanottujen keikkafirmojen käytön kokonaan.

– He eivät ole lisäresurssi, vaan osa kokonaisuutta, ylilääkäri Ari Palomäki muistuttaa.

Hänen mukaansa tärkeintä onkin saada lisää osaamista jo hoitoketjun alkupäähän.

– Esimerkiksi neurologian puolella hyödytään välittömästi siten, että päivystyksessä aivoinfarktipotilaiden viiveet hoitoon pääsemisessä lyhenevät. (HäSa)

Päivän lehti

24.10.2020

Fingerpori

comic