fbpx
Kanta-Häme Hämeenlinna

Pakettiauto muuttui hämeenlinnalaispariskunnan kätevissä käsissä näppäräksi matkailuautoksi – Oma peti on aina mukana

Anja ja Pertti Virran uudessa menopelissä on yöpymispaikka aina mukana.
Anja ja Pertti Virran matkailuautossa pieneen tilaan on saatu mahtumaan kaikki tarvittava. Peti on auton perällä valmiina ja keittiössä onnistuu niin kahvinkeitto kuin ruuan lämmitys mikroaaltouunissakin.
Anja ja Pertti Virran matkailuautossa pieneen tilaan on saatu mahtumaan kaikki tarvittava. Peti on auton perällä valmiina ja keittiössä onnistuu niin kahvinkeitto kuin ruuan lämmitys mikroaaltouunissakin.

Hämeenlinnalaispariskunta rakensi parissa kuukaudessa Ford Transit -pakettiautosta itselleen matkailuauton.

Nyt he ovat ehtineet testata matkailuautoksi katsastettua autoaan parin yön verran, ensimmäisen yön kotipihassaan.

– Tämä on ollut tällaista korona-ajan puuhaa. Kun ei oikein mihinkään päässyt, piti suunnitella jotakin, Pertti Virta kertoo.

Eläkeläispari on kätevä käsistään, sillä Pertti on kirvesmies ja hoitoalalta eläkkeelle jääneen Anja Virran ensimmäinen ammatti oli pukuompelija.

 

Pertti ja Anja Virran tuunaama Ford Transit on nyt katsastettu matkailuautoksi. Sitä voi ajaa henkilöautokortilla ja kooltaan se on helpompi käsitellä kuin iso matkailuauto tai asuntovaunu.

Henkilöautokortilla ajettava pakettiauto

Ensiksi he etsivät matkailuautoksi sopivaa autoa, jossa on huonekorkeutta tarvittavat 185 senttiä. Haussa oli pakettiauto, jota voisi ajaa henkilöautokortilla.

– Minä kävin blondina kyselemässä katsastusmieheltä, mitä vaatimuksia autolle on. Korkeuden lisäksi vaaditaan lämmitin, jääkaappi sekä 40×130 senttiä vapaata lattiatilaa, Anja Virta luettelee.

Sopiva auto lopulta löytyi. Se oli ollut vihannesviljelijän käytössä. Paljon ajettu, mutta hyvin pidetty Ford Transit on vuosimallia 2004.

– Ensin auton sisukset täytyi purkaa. Sitten pellin päälle liimattiin äänieristettä ja sen päälle lämpöeristettä. Seuraavaksi seinässä on 9 milliä paksua vaneria ja sen päällä huopamattoa, Virrat luettelevat.

Auton toiselle sivustalle tehtiin uusi ikkuna-aukko. Etupenkkien ja tavaratilan välinen seinä poistettiin ja korvattiin verholla.

Ideoita ja mallia on löytynyt muun muassa netistä.

– Esimerkiksi Pinterestistä löytyy vaikka kuinka paljon kuvia, kun laittaa hauksi matkailuauto, Anja Virta kertoo.

Auton kaapeista löytyy mukavasti säilytystilaa. Sängyn alta saa esiin kemiallisen vessan.
Auton kaapeista löytyy mukavasti säilytystilaa. Sängyn alta saa esiin kemiallisen vessan.

Kaikki tarvittava kulkee mukana

Auton kaapeista löytyvät jääkaapin lisäksi siirrettävät mikroaaltouuni ja kahvinkeitin. Sängyn alle kaappiin on sijoitettu kemiallinen vessa, jota käytetään, jos yöpymiskohteessa ei muutoin ole mukavuuksia tarjolla.

Vesi tulee keittiötason altaaseen hanasta ja hanaan kaappiin sijoitetusta vesikanisterista. Harmaan veden saa tyhjennettyä auton sivuoven ollessa auki keittiötason takana olevasta luukusta.

Autossa oli jo valmiina 2000-wattinen Webasto, joka pitää sisätilat lämpiminä. Katolle asennettu aurinkopaneeli tuottaa sähköä asunto-osan omaan akkuun, niin sanottuun hupiakkuun, josta riittää virtaa sähkölaitteisiin.

– Kovin monella ei taida vielä aurinkopaneelia olla matkailuautossaan. Sähkötöihin saimme perhepiiristä apuja. Akun lataustilannetta voi seurata tabletille asennetusta ohjelmasta, pariskunta kertoo.

Aurinkopaneelin tuottama sähkö varastoidaan akkuihin. Autossa on tavallisen akun lisäksi hupiakku, josta riittää virtaa matkailuautoon mukavuutta tuoviin sähkölaitteisiin.
Aurinkopaneelin tuottama sähkö varastoidaan akkuihin. Autossa on tavallisen akun lisäksi hupiakku, josta riittää virtaa matkailuautoon mukavuutta tuoviin sähkölaitteisiin.

 

Aurinkopaneelista lisää virtaa

Auton paneelikatossa on valot ja pariin paikkaan sisätiloja on asennettu myös sähköpistokkeet esimerkiksi kännykän ja tabletin latausta ajatellen.

– Halusin kiinteän sängyn, jota ei aina tarvitse lähteä kokoamaan ja petaamaan. Siihen on patja ja petari tehty mittojen mukaan, Anja Virta kertoo.

Tavaroille on tilaa paitsi katonrajaa kiertävissä kaapeissa, myös pöydän molemmin puolin sijoitettujen istuimien sisällä.

– Käytössä sitten huomaa, mikä toimii ja mikä olisi kenties pitänyt tehdä eri tavalla, Pertti Virta tuumii.

Anja Virta on ommellut autoon verhot, jotka voi laskea ikkunoiden eteen yöksi. Uusi sivuikkuna on lämpöeristettyä lasia.
Anja Virta on ommellut autoon verhot, jotka voi laskea ikkunoiden eteen yöksi. Uusi sivuikkuna on lämpöeristettyä lasia.

Oma peti aina mukana

Virrat laskevat, että matkailuautolle tuli hintaa helposti ainakin parin hyvän etelänmatkan verran. Aurinkopaneeli oheislaitteineen nosti kokonaissummaa. Omille työtunneilleen Virrat eivät ole laskeneet hintaa.

– Sukulaisille ja ystäville mennessä on nyt siinä mielessä huoletonta, että on petipaikka aina mukana ja voi yöpyä omissa lakanoissa, Anja Virta tuumii.

Virrat käyvät myös tansseissa, joista ei nyt tarvitse välttämättä ajaa kotiin yöksi, vaan voi lähteä paluumatkalle levänneenä vasta seuraavana päivänä.

Mitään pitempiä matkoja ei ainakaan vielä ole mietittynä. Kielitaidon puute hillitsee ulkomaanreissuihin lähtöä, mutta kotimaassakin riittää kierrettävää.

– Katsotaan ensin lähialueet ja laajennetaan sitten reviiriä. Keskiselle Tuuriin meinattiin ainakin lähteä, Pertti Virta suunnittelee. HäSa

Lue myös: Matkailuauto on korvannut tänä kesänä monen suomalaisen etelänmatkan – Ensikertalaiset kertovat kokemuksistaan ja antavat vinkkejä syksyksi

Muutos matkailuautoksi

-Autolle tulee tehdä muutoskatsastus, jos sen rakennetta tai käyttötarkoitusta muutetaan huomattavasti.
-Autoveroa on maksettava, jos auton rakennetta muutetaan verotukseen vaikuttavalla tavalla.
-Matkailuauto on autoverosta vapaa tietyin ehdoin. Vaatimuksia ovat vähintään 2500 kg:n oma massa, majoitustilan sisäkorkeus vähintään 1,85 m alueella, jonka leveys on vähintään 0,4 m ja pituus 1,30 m auton pituussuunnassa. Lisäksi majoitustilan varusteina tulee olla vähintään tukevasti kiinnitetty kylmäsäilytystila ja lämmitin.
-Mikäli matkailuauto ei täytä verottomuuden ehtoja, sitä verotetaan kuten vastaavaa käytettyä ajoneuvoa. Vero määräytyy auton vähittäismyyntiarvon, päästöarvojen tai kokonaismassan ja käyttövoiman perusteella.
-Ennen matkailuautoksi muutettavan auton hankintaa ja muutostöihin ryhtymistä kannattaa selvittää ajoneuvokohtaisesti muutostarpeet ja verokohtelu. Muutoskatsastukseen liittyvissä asioissa neuvoja saa katsastusasemilta.
-Autoveroa ei pidä sekottaa ajoneuvoveroon, jota maksetaan auton päästötietojen perusteella vuosittain.

Lähteet: Traficom, Verohallinto

Menot