Kanta-Häme

Pakettirumba huipentuu ensi viikon alussa

Jos haluat muistaa kaukana asuvia ystäviä tai sukulaisia joulupaketilla, on sinun toimittava tänään tai viimeistään huomenna.

Itella lupaa toimittaa tänään postitetut paketit perille ennen joulua, jos jakeluperiaatteena on seuraava työpäivä, aamujakelu tai nouto pakettiautomaatista.

– Meillä on 96 000 rekisteröitynyttä paketin ohjauksen käyttöön ottanutta asiakasta, jotka ovat valinneet oman toimipisteensä. Heistä valta on valinnut automaatin. Sen suosio kasvaa koko ajan, kertoo Itellan pakettipalveluiden johtaja Juha Tiittanen.

Matkahuollossa pakettien deadline on perjantai.

– Tuntuu, että ihmiset lähettävät pakettinsa vuosi vuodelta myöhemmin. Vielä aaton aattona kysellään, että ehtiikö? Toki pikarahtina ehtiikin, kertoo Hämeenlinnan Matkahuollon palveluvastaava Piia Ordning.

Liikkeellä nettiostokset

Vielä tässä vaiheessa on mahdotonta ennustaa, millaisiin volyymeihin joulun 2014 pakettiliikenteessä ylletään. Kotimaan pakettimarkkinat eivät ole kasvaneet vuoden 2008 jälkeen. Samalla kun yritysten välinen pakettiliikenne on vähentynyt, on verkkokauppa lisännyt pakettien liikkumista yrityksiltä kuluttajille.

– Verkkokauppa näkyy meillä suurena kasvuna, kertoo Matkahuollon liiketoimintapäällikkö Heikki-Pekka Alakärppä.

Alakärpän mukaan joulupakettiliikenne jakautuu tänä vuonna kahteen piikkiin. Tämän viikon loppuun ja ensi viikon alkuun. Ensi viikon alussa kiirettä lisää se, että ihmiset ovat tottuneet nopeisiin toimituksiin eivätkä muuta ostokäyttäytymistään vaikka sesongit vaihtuvat.

– Tämän lisäksi odotetaan alennuksia ja tilauksia tehdään vasta lähempänä joulua.

Tiittanen uskoo, että Itellan logistiikkakeskus tekee tällä viikolla kaikkien aikojen volyymiennätyksen: yli miljoona pakettia.

– Viime viikolla käsittelimme noin 960 000 pakettia. Tällä viikolla tiistain pakettivolyymi oli kovempi kuin maanantain ja keskiviikko lyönee taas tiistain ennätyksen.

Kahden kauppaa

Vaikka pakettiliiketoiminta ei ole säännösteltyä, jakavat Itella ja Matkahuolto Suomen markkinat kahteen pekkaan.

Alakärpän mukaan Matkahuollon osuus verkkokaupan pakettiliikenteestä on noin kolmannes. Sen pakettiliikenne pohjautuu laajaan bussiliikenneverkostoon, jonka kautta paketit jaellaan Siwoihin, Valintataloihin ja Euromarketeihin.

– Olemme nopeita ja lähellä asiakasta. Noutopisteet ovat auki myös lauantaisin sunnuntaisin ja ensi viikonloppuna teemme kauppoihin tuplajakeluita, sanoo Alakärppä.

Itellan velvollisuus on jakaa kaikille suomalaisia postia, myös paketteja.

– Meillä ja Matkahuollolla on luontainen infrastruktuuri pakettiliiketoimintaan. Valtakunnallinen palvelu vaatisi aika suuren investoinnin, sanoo Tiittanen.

DB Schenkerillä on pakettiliikennettä R-kioskien eli Itellan asiamiespostien kanssa, mutta yritys edellyttää asiakkaalta ly-tunnuksen.

Vantaalta käsin toimiva Jetpak hyväksyy yksityishenkilöltä maksuvälineeksi luottokortin.

– Emme käytä kumipyöriä. Nopeat toimitukset edellyttävät lentokuljetuksia, mikä tietysti maksaa jonkin verran, sanoo yrityksen field sales executive Matti Rainio. (HäSa)