Kanta-Häme

Pakkasjakson lyhyys säästi putkien jäätymiseltä

Nopea sään muutos, joka laski pakkasen maanantain vastaisena yönä Jokioisten observatorion havaintojen mukaan aamuyöstä alle –20 asteen, kesti vain noin 12 tuntia. Jo maanantai-iltapäivänä pakkanen lauhtui –15 asteen lukemiin. 0-asteen rajaa lämpötila tavoitteli eilisaamuna kello 6:n aikaan.

– Pakkasjakso jäi tällä kertaa todella niin lyhyeksi, että sulatuskeikkoja ei ole tullut, sanoo tammelalaisen Vesinummelan yrittäjä Timo Nummela.

Hän kertoo sulatuskeikkojen määrän laskeneen tällä vuosikymmenellä muutenkin rajusti. Useaan aikaisempaan ongelmakiinteistöön on asennettu edellisten sulatuskeikkojen yhteydessä sulatuskaapelit putkien sisään, jotka estävät tehokkaasti niiden jäätymisen. Lisäksi esimerkiksi viime talvi oli niin leuto, ettei sulatuskeikkoja kertynyt yhtään. Talvien sääkuva on muuttunut.

Veden juoksutus estää jäätymisen

Nummela sanoo kovilla pakkasilla veden juoksuttamisen olevan tehokas keino estää veden jäätyminen vesijohdossa.

– Yleensä ihmiset tekevät sen virheen, että sulkevat hanan välittömästi, kun pakkanen lähtee laskuun. Vettä pitäisi malttaa juoksuttaa kuitenkin päivä pari ennen kuin jäätymisvaara on kokonaan ohitse, Nummela sanoo.

Nummela sanoo, että rautaputkien sulattamisessa ei enää voi käyttää ennen yleisiä sulatusmuuntajia, koska vakuutusyhtiöt eivät enää korvaa mahdollisia vahinkoja. Ainoaksi vaihtoehdoksi jää rakenteiden purkaminen. Yksi tällainen tapaus on tullut Nummelan tietoon viime päiviltä. (HäSa)