Kanta-Häme

Pakkausjätteen keräyspisteiden määrä vähenee

Pakkausjätteiden keräykseen tulee vuodenvaihteessa muutoksia. Keräyspisteiden määrä vähenee nykyisestä merkittävästi. Niitä havitellaan esimerkiksi kauppakeskusten yhteyteen.

Uutta on myös se, että pakkausmuovia ryhdytään keräämään ja kierrättämään.

Uudistuksen taustalla on pakkausjätteen tuottajavastuu. Sen mukaan tuotteiden pakkaajien ja maahantuojien tulee järjestää ja kustantaa markkinoille tuomiensa pakkausten jätehuolto.

Kotitalouksissa kertyvän pakkausjätteen aluekeräysverkoston pitää asetuksen mukaan olla käytössä ensi vuodenvaihteessa.

Muutoksen nykyiseen aiheuttaa se, että tällä hetkellä kunnat ja jätehuoltoyhtiöt kuten Kiertokapula hallinnoivat aluekeräyspisteitä.

Jatkossa pakkaajat ja maahantuojat omistavat kerätyn jätteen. Tämä on jo johtanut siihen, että esimerkiksi lasijäte lähtee jatkossa Suomesta Englantiin jatkokäsittelyyn.

Pakkausalan Ympäristörekisteri PYR oy on kilpailuttanut lasinkierrätyksen. Kilpailutuksen voitti englantilainen Berryman.

Ekokem rakennuttaa ensi vuoden loppuun mennessä noin 40 miljoonaa euroa maksavat eko-, muovi- ja biojalostamot hyödyntämään kotitalouksien jätteiden seasta kierrätettäväksi sopivia muoveja ja biojätteitä.

Muovin kierrätystä hoitaa Suomen Uusiomuovi, joka toimittaa kaiken keräämänsä pakkausmateriaalin Ekokemille.

Muutokset pakkausjätteen keräyksessä ovat aiheuttaneet jonkin verran hämmennystä muun muassa yhteisessä jätelautakunnassa.

Jätelaki jättää kunnille mahdollisuuden järjestää täydentävää pakkausjätteen keräystä. Lain mukaan sitä ei kuitenkaan saa kattaa verovaroin. Käytännössä se olisi katettava jätemaksuilla.

Jätelautakunta edellyttää, että täydentävästä pakkausjätteen aluekeräyksestä tulee neuvotella jätelaitoksen, jätehuoltoviranomaisen ja kuntien kanssa yhteinen täydennystaso, jossa kuntia kohdellaan tasapuolisesti.

Lisäksi lautakunta päätti pyytää Kiertokapulaa selvittämään yhtiölle aiheutuvat kustannukset, mikäli kaikki nykyiset hyötyjätepisteet säilytettäisiin ennallaan.

Kiertokapula järjestää toimitusjohtaja Kari Mäkisen mukaan kunnille tiedotus- ja keskustelutilaisuuden tulevista muutoksista tämän kuun lopulla.

Hän arvioi, että nykyisistä keräyspisteistä säilyvät ne, joilla on eniten käyttöä. Lisäksi uusia tulee kauppakeskusten yhteyteen.

PYRin toimitusjohtaja Juha-Heikki Tanskanen kertoo, että parhaillaan käydään neuvotteluja muun muassa kaupan keskusliikkeiden kanssa siitä, minne keräyspisteitä sijoitetaan.

– Tavoitteena on se, että samoihin pisteisiin tulisi mahdollisimman laajasti palveluita. Siellä siis kerättäisiin myös esimerkiksi paperia, vaikka se ei taas kuulu pakkausjätteen piiriin.

Tanskanen lupaa, että syksyllä tiedetään, millaiseksi keräysverkosto muodostuu.

– Kiire tulee, mutta kyllä verkosto saadaan vuodenvaihteeseen mennessä. Valmis se ei ole silloin, vaan kehittämistä riittää aina. Häsa

Päivän lehti

5.12.2020

Fingerpori

comic