fbpx
Kanta-Häme

Pakolaiset puhuttivat Riihimäellä

Kiintiöpakolaisten vastaanottopäätös vaati Riihimäen kaupunginvaltuustolta kahden tunnin keskustelun, jonka aikana käytettiin 26 puheenvuoroa. Myönteisen päätöksen syntyminen edellytti äänestystä. Kaupunki vastaanottaa 10 pakolaista vuosittain.

Nappeja jouduttiin painamaan myös vero- ja kiinteistöveroprosenteista päätettäessä, joskin vain neljän lyhyen puheenvuoron jälkeen. Verot säilyivät ennallaan.

Vaikka perussuomalaiset ovat olleet hallituksessa päättämässä kiintiöpakolaisten vastaanotosta Suomeen, Riihimäellä vastaanoton jyrkkää vastustusta nousi valtuustoryhmän riveistä. Kymmenen kiintiöpakolaisen vuotuinen vastaanotto ja kotiuttaminen on perussuomalaisten mielestä liikaa, kun kaupungissa on yli 50 asunnotonta.

Marko Tuominen (ps.) ja Jari Heikkinen (ps.) muistuttivat vuoroon, ettei kaupungin eikä edes Suomen talous kestä kiintiöpakolaisten vastaanotosta koituvia kuluja. Tuominen kysyi, mistä rahoitus löytyy, kun valtiolta pakolaiselle saatava tuki loppuu neljän vuoden kuluttua.

Myös Hanna Hautala (sit.) vastusti kustannusten lisäystä tilanteessa, jossa Riihimäellä asuntojonossa on 300 kaupunkilaista, vapaita koulutuspaikkoja ei kouluilla ole ja kotouttamiseen on palkattava koordinaattori.

Kokoomuksen rivit pysyivät keskustelun aikana hiljaa. Kristillisistä, demareista, vasemmistosta ja vihreistä puollettiin vastaanottoa ja muistutettiin useaan otteeseen, ettei kiintiöpakolaisia pidä sekoittaa turvapaikanhakijoihin.

Miia Nahkuri (sd.) ja Päivi Räsänen (kd.) kuvasivat molemmat omakohtaisia kokemuksiaan kiintiöpakolaisten hädästä.

– He ovat joutuneet jättämään kotinsa ja hakemaan turvaa naapurimaista. Heillä ei ole paikkaa mihin palata – koti ja maa on hävitetty sodassa. He joutuvat jopa sukupolvesta toiseen asumaan pakolaisleirissä, teltoissa, kuvasi Päivi Räsänen.

– Supo ja maahanmuuttoviranomaiset tutkivat jokaisen tänne valittavan kiintiöpakolaisen taustan, Nahkuri muistutti.

Perussuomalaisten Juha Ranta vastusti kiintiöpakolaisten vastaanottoa huomauttamalla, ettei ole oikein, että he saavat asunnon ohi asuntojonon. Hän myös esitti lopulta kiintiöpakolaiskysymyksen palauttamista valmisteluun ja neuvoa antavan kuntalaisäänestyksen järjestämistä.

Käsittely jatkui äänin 38–5. Jari Heikkisen esitys, ettei kiintiöpakolaisia vastaanoteta, kaatui äänin 37–4 (2 tyhjää).

Tuloveroprosentistakin äänestettiin, kun Janne Yrjölä (vas.) esitti 0,25 prosenttiyksikön korotusta nykyiseen 20,50:een. Korotus hylättiin äänin 34–9

– Koska kiinteistöverojakaan ei ilmeisesti koroteta, meillä on syntymässä yli 900 000 euron vaje kaupunginjohtajan esittämään talousarvioon, Yrjölä perusteli.

Yrjölä ennusti oikein. Rauli Hirviniemi (vas.) esitti kiinteistöverojen korottamista kaupunginjohtajan esityksen mukaan, mutta esitys hävisi äänin 34–9.

Menot

Uusimmat