Kanta-Häme

Pakopelien suosio kasvaa edelleen

Neljänsadan neliön jättisokkelossa voi kaveriporukalla testata yhteistyötaitoja ja paineensietokykyä. Suomen tilausaktiviteetit Oy:n tuottajan Niko Aran mukaan mysteerihuoneissa tärkeintä on kommunikointi.

– Parhaiten pärjäävät sellaiset kaverukset, jotka ovat tunteneet toisensa vuosia.

Hämeenlinnassa toimivassa Action Factoryssa on viisi erilaista pakopelihuonetta. Peliaika vaihtelee 25 minuutista tuntiin, ja pelaajia voi olla huoneesta riippuen 2–12.

Toisin kuin monissa muissa paikoissa kesken pelin ei anneta vihjeitä. Aran mukaan suurin osa pelaajista pääsee huoneista ulos viime minuuteilla.

Mysteerihuoneesta pakeneminen tarjoaa vaihtelua tyypillisiin polttari- ja syntymäpäiväohjelmiin, kuten lasertaistelu- ja värikuulapeleihin. Tavoitteena on yksinkertaisesti päästä huoneesta ulos määräajassa selvittämällä erilaisia arvoituksia.

– Kävijämäärät kasvavat koko ajan. Pakopelit ovat hyvin suosittuja sekä Suomessa että ulkomailla, koska ne sopivat kaikille, Ara kertoo.

Room escape -peleistä, eli pakopeleistä, on kasvanut parin vuoden aikana niin suuri hitti, että niiden harrastajat eivät enää tyydy tavallisimpiin aiheisiin.

Hämeenlinnan pakohuoneet ovat Action Factoryn työntekijöiden itse suunnittelemia. Viiden huoneen teemat vaihtelevat vankilapaosta ja salaisesta palvelusta kadonneen lemmikin mysteeriin.

– Kadonneen lemmikin mysteeri on tarkoitettu koko perheelle. Hauskaa on se, että aikuiset eivät pääse sieltä yleensä omin avuin pois. Siellä tarvitaan lapsen ajattelutapaa, Ara sanoo.

Suunnitteilla on myös yhdelle hengelle tarkoitettu pakohuone, jossa pähkäilevän ihmisen touhuja esimerkiksi polttariseurue voi katsella valvontakameran avulla.

Action Factoryssa pakohuoneisiin pääsee varauksella. Kun ensimmäiset huoneet avattiin alkuvuodesta 2015, tehtiin varauksia yleensä noin parin viikon päähän. Nykyään vapaita aikoja kysellään jopa samalle illalle.

Pakohuoneiden valikoima on monipuolistunut koko maassa. Perinteisten vankilapakojen ja rikosten ratkaisemisen lisäksi Suomessa on tarjolla muiden muassa kylmään sotaan, sairaaloihin, avaruusolioihin, urheiluun ja muotiin liittyviä pakopelejä.

Ainakin Rovaniemellä ja Helsingissä on joulupukkiaiheisia pelejä. Oulussa on tänä kesänä toiminut kaupungin historiaa käsittelevä peli.

– Pakopelit ovat hauskaa, vähän erilaista yhteistä tekemistä kavereiden kesken, sanoo Johanna Salminen, yksi historia-aiheisen Escape Oulu -pelihuoneen perustajista.

Salminen on kokeillut pakopelejä Suomen lisäksi Virossa. Kokemuksista oli hyötyä, kun hän ystävineen suunnitteli vanhan poliisilaitoksen tiloihin rakennettua peliä.

Koko Suomessa on arviolta noin 70 pakopeliä, joista pelkästään Helsingissä on kymmeniä. Lisäksi taitojaan pääsee testaamaan esimerkiksi Tampereella, Jyväskylässä, Rovaniemellä, Kuopiossa ja Joensuussa. STT, HÄSA