fbpx
Kanta-Häme

Pakottamiselle ei, yhdessä sopimiselle kyllä

Hieman ennen aamuyhdeksää Hämeenlinnan Kalvolassa työskentelevä lähihoitaja Elina Pulkkinen odottaa, että oma linja-auto on valmis lähtöön. Lähihoitajien yhdistyksen, STTK:hon kuuluvan Suomen lähi- ja perushoitajaliiton Superin linja-auto kääntää nokkansa pian kohti Helsingin Rautatientoria.

Pulkkisen kainalossa on muutama banderolli. Hänet ajoi perjantaiseen mielenilmaisuun hallituksen sanelupolitiikka, sairaslomapäivän palkan pudotus sekä sunnuntailisiin esitetyt leikkaukset. Lomarahoja voisi hänen mukaansa puolittaa, kunhan lisiin ei koskettaisi.

– Sade ei haittaa, ja joukossa on voimaa, Pulkkinen heittää.

Pari tuntia myöhemmin Pulkkinen osoitti mieltään noin 30 000 muun kanssa hallituksen kaavailemia leikkauksia sekä pakottavaa lainsäädäntöä vastaan pääkaupungissa. Samat teemat toistuivat myös Hämeenlinnan torilla.

Työmarkkinajärjestöjen SAK:n, STTK:n ja Akavan järjestämä mielenilmaus vaikutti satojentuhansien suomalaisten elämään perjantaina. Julkinen liikenne oli käytännössä pysähtynyt, kun Auto- ja kuljetusalan työntekijäliiton AKT:n työntekijät osallistuivat poliittiseen mielenilmaukseen.

Varhaisaamun junaliikenne kulki vielä Hämeenlinnasta Helsinkiin, mutta asiakasmäärät olivat murto-osa tavallisista pendelöintimääristä niilläkin vuoroilla, jotka kulkivat.

Mielenosoitus vaikutti myös moniin Hämeenlinnan alueella. Metalliliiton vastaavan aluetoimitsijan Sauli Järvisen mukaan Hämeenlinnan seudulla noin 2 000 liiton jäsentä osallistui mielenilmaukseen.

Heistä osa lähti linja-autoilla Helsinkiin päämielenosoitukseen, osa puolestaan oli Hämeenlinnan torilla järjestetyssä mielenilmauksessa.

Palvelualojen ammattiliiton Pamin valtuuston puheenjohtajan Sirpa Laakson mukaan liiton jäseniä osallistui mielenilmaukseen yhteensä 60 000 Suomessa. Hän arvioi, että Hämeenlinnan seudulta lähti muutamia kymmeniä Helsinkiin. Hänen mukaansa muutamat pienet vähittäistavarakaupat Hämeenlinnassa olivat kiinni, mutta valtaosa pidettiin auki pääosin esimiesvoimin.

– Ilmapiiri Helsingissä oli mahtava. Koko Suomi tuntui olevan mukana, ja hallituspuolueen jäsenille esitetty mielipide oli selkeä, Laakso kertoi paluumatkalta.

Mielenilmauksen piirissä oli Kanta-Hämeen seudulla tuhansia ihmisiä, mutta osa työpaikoilta lähteneistä ei esimerkiksi saapunut Hämeenlinnan torille asti.

Perjantaina puolen päivän aikaan alkanut mielenosoitus Hämeenlinnan torilla keräsi muutaman sata ihmistä. Osaltaan huono sää vaikutti mielenosoitusintoon, vaikka iltapäivän mittaan sateet hiljalleen väistyivät.

SAK:n Hämeenlinnan paikallisjärjestön puheenjohtaja Veijo Virtanen nosti puheessaan esille samoja teemoja, mitä on korostettu myös valtakunnan tasolla. Hänen mukaansa hallituksen ei pidä puuttua sopimusvapauteen.

– Pakottavaa lainsäädäntöä maan hallituksen tarkoitusperiin ei tule käyttää. Sotatilassa se varmaan ohjaisi yhteiskuntaa, mutta nyt ei olla sotatilassa. Pakottava tilanne polttaa sillat järkevälle keskustelulle tulevaisuudessa, Virtanen totesi.

Itse mielenosoitus oli Hämeenlinnassa rauhallinen, ja muutaman sadan ihmisen joukko lähinnä nojasi iskulauseplakaatteihinsa kuin heilutti niitä. Hernekeittokin maistui myös työelämän jättäneelle mielenosoitusjoukolle.

Yhtä harvoista lakanoista pitäneellä Anna Uschanovilla oli samalla myös selkeä viesti. Hänen mukaansa nykyisten vaihtoehtojen sijaan pitäisi etsiä muita toimia, jotka parantaisivat taloustilannetta.

– Yksi keino olisi, että puututtaisiin siihen, etteivät yritykset kiertäisi veroja. Se on suhteessa valtava menetys valtiolle, mistä saisi vaikka kuinka paljon verotuloja, Uschanov esitti.

Moni oli paikalla Hämeenlinnassa myös solidaarisuudesta, vaikka leikkaukset eivät suoraan mieltään osoittaneisiin vaikuttaisikaan.

Mielenosoittajat myös toivoivat, että ilmauksella olisi vaikutusta. Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) antoi työmarkkinajärjestöille syyskuun loppuun asti aikaa esittää vaihtoehtoja hallituksen esityksille. HäSa

 

Oikaisu 29.9.2015 kl. 13.10: Ammattiliitto Super kuuluu STTK:hon, ei SAK:hon.

Menot