Kanta-Häme

Pakotteet iskevät pakkaustehtaaseen

Noin 220 henkilöä Hämeenlinnan Moreenin teollisuusalueella työllistävässä Coveris Rigid Finlandissa alkavat torstaina yt-neuvottelut.

Yhtiö, joka tunnettiin vuoteen 2013 saakka Paccor Finlandina, ilmoittaa, että yt-neuvottelujen tarkoitus on minimoida Venäjän elintarviketuonnilleen asettamien pakotteiden vaikutukset.

Neuvottelut koskevat koko henkilöstöä ja sopeutustoimina neuvotellaan mahdollisista lomautuksista.

– Neuvottelujen kestäessä ratkeaa, tuleeko lomautuksia vai ei. Toki toivomme, ettei niihin tarvitse mennä, kertoo henkilöstöpäällikkö Riikka Yli-Leskijärvi Coveris Rigid Finlandista.

Yt-neuvottelujen taustalla ovat Venäjän Valion tuotteille asettamat tuontirajoitukset.

Valio on pakkaustehtaan huomattava asiakas.

– Meijeripikareita ja meijerituotteiden pakkauksia tehdään meillä hyvinkin paljon, vahvistaa Riikka Yli-Leskijärvi.

Coveris Rigid Finland valmistaa Hämeenlinnassa lähinnä elintarviketeollisuuden kovia muovipakkauksia. Tyypillisiä Hämeenlinnan tehtaan tuotteita ovat voi- ja margariinirasiat ja jogurttipurkit.

Aikaisemmissa yt-neuvotteluissa Hämeenlinnan tehtaassa on viime vuosina päädytty myös irtisanomisiin, joiden perusteina ovat olleet heikko markkinatilanne ja tuotannon automatisointi.

Konsernilla on toimintaa 21 maassa ja sen liikevaihto on yli 1,8 miljardia euroa.

Aikaisemmin uusimmista neuvotteluista kertoi julkisuuteen viime viikolla toimihenkilöitä edustava Ammattiliitto Pro. Yhtiö ilmoitti henkilöstölle yt-neuvotteluiden alkamisesta 12. elokuuta.

Valio kärsii tuontirajoituksista

Venäjän tuontirajoitukset iskevät yksittäisistä yrityksistä Suomessa ylivoimaisesti eniten Valioon, joka on jo pari viikkoa sitten lopetti kaikkien Venäjälle menevien tuotteiden valmistuksen.

Keskiviikko tosin toi tilanteeseen hieman helpotusta, kun Venäjä poisti laktoosittomat maitotuotteet pakotelistalta. Niiden osuus Valion Venäjän-viennistä on noin 10 prosenttia. Valio käynnistää laktoosittomien vientituotteiden valmistuksen heti.

Valio on kuitenkin jo aloittanut tuotantolaitoksissaan yt-neuvottelut henkilöstön määrän sopeuttamisesta vähenevään tuotantoon.

Yt-neuvotteluja on käyty Valion Haapaveden, Seinäjoen ja Vantaan tehtaissa sekä Lappeenrannan toimipisteessä. Neuvottelujen kohteena on toimipaikkojen koko henkilöstö eli yhteensä noin 800 henkilöä.

Valion Venäjän yhtiössä on myös aloitettu selvitykset toimintojen asteittaisesta ajamisesta alas varastoissa olevan tavaran ja siten myynnin loppuessa. Venäjällä työskentelee vajaat 500 valiolaista.

Suomen pankin mukaan pakotteiden alainen elintarvikevienti Venäjälle Suomesta oli 283,4 miljoonaa euroa vuonna 2013. Siitä Valion osuus oli 85,4 prosenttia eli 242 miljoonaa euroa. Venäjä on ollut Valion suurin ja kasvava vientimarkkina, joka viime vuonna toi lähes 20 prosenttia Valion liikevaihdosta.

Esimerkiksi koko Yhdysvaltain pakotteiden alainen siipikarjanlihan vienti Venäjälle oli 227 miljoonaa euroa vuonna 2013, eli vähemmän kuin Valion tuotteiden vienti. Venäjä on Yhdysvaltain toiseksi suurin siipikarjanlihan vientimarkkina.

Vastaavasti koko Saksan meijerivienti Venäjälle on 165 miljoonaa euroa vuonna 2013 eli vähemmän kuin Valiota yksin kohdannut menetys. Saksan maidontuotanto on 15 kertaa suurempi kuin Suomen. (HäSa)

Menot