fbpx
Kanta-Häme

Palaneen talon purkutyöt alkavat pian

Lammin keskustassa paloi 13. toukokuuta talo, jonka etupuolelle on kasattu paloraivauksen yhteydessä purkutavaraa. Rakennuksen purkaminen aloitetaan ensi viikolla. Talo sijaitsee Mommilantiellä R-kioskia vastapäätä ja se oli ennen paloa tyhjillään. Aikaisemmin siinä on toiminut muun muassa kirjakauppa ja kirpputori.

Kaupungin rakennustarkastajan Timo Rekolan mukaan kiinteistön omistava perikunta otti heti palon jälkeen yhteyttä ja alkoi järjestää purkua.

– Töiden aloitusta on hidastanut vakuutusyhtiön kanssa neuvottelu ja se, että rakennuksen ulkoverhouksessa on käytetty asbestia.

Asbestikartoitus on tehty ja purku aloitetaan ensi viikolla. Kun asbestia sisältävät laatat on purettu, voidaan loppurakennus purkaa turvallisesti.

Rakennuksen todennäköisenä syttymissyynä pidettiin tuhotyötä, mutta omistajan mukaan varmuutta ei poliisilta ole saatu. Huhu mahdollisesta tuhopoltosta kiertää edelleen.

– Nuorisoa siellä ilmeisesti oli aikaisemminkin käynyt polttamassa nuotiota, kertoo Lammilla syntynyt, nykyisin siellä mökkeilevä Pekka Tuomaala.

Mommilantien rakennuksen purkamissuunnittelu on tehty juuri niin kuin kuuluu. Purkulupa on myönnetty jo toukokuun puolella. Asbestipurkuun tarvitaan aina erillinen lupa, ja sen suorittavan yrityksen pitää olla aluehallintoviraston hyväksymä.

Jos kiinteistönomistaja ei huolehdi palaneen rakennuksen purkamisesta, on se kaupungin rakennusvalvonnan tehtävä. Rakennus on osittain romahtanut kävelytielle, joka on ely-keskuksen omistuksessa.

Hämeen ely-keskuksen arkkitehdin Rauno Penttisen mukaan ely-keskus voi vastaavissa tilanteissa olla vaatimassa rakennuksen purkamista, mutta ei itse osallistu siihen.

Toukokuussa palanut talo ei ole ainoa, jonka purkamista lammilaiset ovat toivoneet.

– Linjatiellä sijaitsee rivitalo, joka on ollut kauan tyhjillään ja sen kaikki ikkunat on rikottu. Sekin luetaan yhdeksi paikkakunnan rumiluksista, kertoo Seppo Riittilä.

Hämeenlinnan kaupunginlakimiehen Susanna Ijäksen mukaan kaupunki voi hallintopakkokeinona purkaa rakennuksia uhkasakon uhalla, mutta sitä käytetään vain viimeisenä keinona. Tuolloin kaupunki määrää kiinteistön purettavaksi ja laskuttaa sen omistajaa.

Ennen uhkasakon antamista kiinteistönomistajaa pitää yrittää tavoitella puhelimitse ja kirjeillä. Pakkopurkamiseen ei siis lähdetä kevyin perustein.

Lammin S-Marketin vieressä marjoja myyvä Aino Keskinen kertoo, että ensi viikolla purkutyöt kohtaava talo ehti olla tyhjillään vuosia.

– Kun on tässä, niin kuulee monia versioita siitä, mitä talolle tapahtui. Asukkaat ihmettelevät myös ääneen, miksei sen purkamisen eteen ole tehty mitään. HÄSA

Juttua korjattu 6.7. klo 18.20: Jutussa kerrottiin virheellisesti, että talo olisi osittain romahtanut jalkakäytävälle. Rakennusta on kuitenkin purettu tarkoituksellisesti paloraivauksen yhteydessa ja purkutavaraa on nostettu leveän jalkakäytävän reunaan. Talossa ei ole romahtamisvaaraa.

Menot