Kanta-Häme

Palaneesta talosta oli jo kauppa sovittu – "Meiltä meni kaikki"

Tulipaloa sammutettiin torstaina kahteen otteeseen. Kuva: Riikka Happonen

Torstaina Hattulassa Yllityntiellä palaneesta omakotitalosta oli sovittu kaupat tehtäväksi tänään perjantaina.

Nyt talo on ilmeisesti tuhoutunut korjauskelvottomaksi, ja kauppa on peruttu.

Pelastuslaitos joutui sammutustöiden vuoksi purkamaan talon kattorakenteita, ja talo kärsi palon edettyä rakenteissa sekä sammutustöiden vuoksi laajoja vaurioita.

– Sinne ajettiin kuusi säiliöautollista vettä sisään sammutustöissä, omistaja Seppo Minkkinen kertoi perjantaiaamuna.

Paikallinen SPR on ollut Minkkiseen yhteydessä ja luvannut hätäapua jo perjantain aikana. Hän on ollut jo yhteydessä myös vakuutusyhtiöön.

– Nyt meillä ei ole mitään jäljellä, ja talo on todennäköisesti purkukunnossa. Vietämme päivää varmaankin K-kaupan baarissa, Minkkinen kertoo.

 

Palon syttymissyy on vielä epävarma. Kanta-Hämeen pelastuslaitoksen paloinsinöörin Teemu Hurjasen mukaan palo sai todennäköisesti alkunsa ilma-vesilämpöpumppuun tulleesta sähköviasta. Pelastuslaitos aloitti syttymissyyn selvittämisen perjantaina aamupäivällä.

– Nyt, kun palo on jäähtynyt ja pääsemme raivaamaan, alamme selvittää syttymissyytä. Jonkin näköinen laitteen vikaantuminen vaikuttaa selvältä. Itse laite on pahasti palanut, Hurjanen kertoo.

Hurjasen mukaan erilaisten lämpöpumppujen ja muiden nykyaikaisten lämpöjärjestelmien näin vakavat viat ovat harvinaisia.

– Pelastusviranomaisena meitä kiinnostaa onnettomuuksien ehkäisyn näkökulmasta, mitä on tapahtunut. Näitä laitteita on paljon, eikä niiden aiheuttamien onnettomuuksien määrä ole suuri kun vertaa miten yleisiä ne ovat. Niistä on silti syttynyt yksittäisiä tulipaloja ihan Kanta-Hämee pelastuslaitoksenkin alueella.

Pelastuslaitos tekee mahdollisesti oman selvityksensä siitä, miksi palo pääsi leviämään uudelleen, vaikka se oli jo kerran sammutettu.

– Pyrimme aina parantamaan käytäntöjä, Hurjanen toteaa.

 

Vuonna 2007 valmistuneessa talossa oli tehty kuntotarkastus aivan äskettäin.

– Kaikki oli kunnossa, talo käytiin tarkastuksessa läpi yläpohjan rakenteita myöten, sovitun talokaupan välittäjänä toiminut Eero Santanen Ässä oy LKV -kiinteistönvälityksestä kertoo.

Santasen mukaan kauppa- ja vakuutuskirjoissa on aina otettu huomioon mahdolliset vahingot, jotka syntyvät kiinteistölle tai huoneistolle kaupantekoa tai hallinnan siirtymistä ennen.

– Kyllähän tämä on äärimmäisen surullinen ja harvinainen tapaus. En muista koskaan edes kuulleeni vastaavasta, että kauppa olisi sovittu ja kiinteistö tuhoutuu juuri sitä ennen. HäSa

 

Uutinen päivitetty paloinsinöörin kommenteilla 14.12. klo 11:20. Lisää aiheesta lauantain Hämeen Sanomissa.

Päivän lehti

5.8.2020