Kanta-Häme

Paleface: Toivottavasti myös kaupungin isät ymmärtävät Ämyn arvon

Paleface toivoo, että Ämyrockia juhlitaan vielä seuraavat 45 vuotta.
Karri "Paleface" Miettinen spiikkasi itsensä sisään Karri Paletsamona.

45. kerran juhlittava, Suomen vanhin ilmaisfestivaali, Ämyrock ajautui viime kevättalvella somemyrskynsilmään, kun järjestävä taho perui Kari Peitsamon esiintymisen.

Ainakaan festivaalin ensimmäisten tuntien aikana tapaus ei kuulunut enää olevan yleisön puheenparressa, vaikka tarkalla korvalla yritti ohi lipuvia keskusteluja kuunnella. Nostetaan kissa vielä kerran pöydälle ja tiedustellaan festivaalivieraiden mietteitä tapauksesta.

 

Ensimmäistä kertaa Ämyrockiin saapuneet Aliisa Ylipiha ja Edith Seppä ovat unohtaneet jo koko kohun. Pienen tapahtumien kertauksen jälkeen Ylipiha muistaa lukeneensa tapauksesta jotakin.

– Minusta festarin ei pitäisi ryhtyä arvottamaan artistien mielipiteitä.

Pirkko Saarikivelle tämä on jo 30. kerta Ämyrockissa. Hän olisi mielellään nähnyt Peitsamon lavalla.

– Mielestäni koko tapahtuma sai liian suuret mittasuhteet, ja päätös oli vähän pikkusieluinen. Minä olen käynyt aina Peitsamon keikat katsomassa.

4-vuotiaan Eliel poikansa kanssa festaroimaan lähtenyt Markus Kauppinen ei halunnut ottaa tapaukseen mitään kantaa.

– Jokaisella on mielipiteensä, ei minulla ole siihen mitään kommentoitavaa. Me tulimme katsomaan Palefacea ja Tehosekoittimen Oton bändiä, Nykyaikaa.

 

 

Synnyinseudulleen palannut Karri ”Paleface” Miettinen uskoo, että Ämyn toimistolla päätöstä Peitsamon tiputtamista ohjelmistosta on pohdittu pitkään ja monelta kantilta.

– Festari saa valita artistit ja sen millaista maailmankuvaa ja ajatuskuvaa he edustavat. Minun mielestä siinä toimittiin oikein. Artistit kuitenkin ovat näkyvässä asemassa ja kun me sanotaan jotain, niin ihmiset kuuntelevat meitä. Mielestäni sananvapaus toimii Suomessa ja maailmassa aika hyvin. Minunkin korviini kantautuu monien ihmisten ajatuksia, vaikka en haluaisi niitä edes kuulla.

Sananvapauden sijaan kokonaan toinen kysymys on sitten se, että yritetäänkö jonkun taiteellista toimintaa sensuroida.

– Mielestäni Kari Peitsamo saa aika vapautuneesti toteuttaa itseään kaikin tavoin. Taiteilijana arvostan Peitsamon panosta suomalaiselle musiikkikulttuurille, hän on huikea biisin kirjoittaja.

Palefacelle Ämyrock on ollut merkittävä tapaus pikkupojasta lähtien.

– Monet ikäluokkani bändit saivat täältä varhaista esiintymiskokemusta. Kaikenlaista ruohonjuuritason kulttuuritoimintaa pitää tukea, ja toivottavasti kaupungin isät ymmärtää myös Ämy arvon. Toivottavasti Ämy elää vielä seuraavatkin 45 vuotta

Kun Miettinen nousi päivän toisena artistina lavalle ja esitteli itsensä Karri Paletsamoksi, sai hän vastaukseksi naurunpurskahdukset sieltä täältä. HäSa

Kantatie
Pirita Lauri sitoi Nanni Siveniuksen ranteeseen rannekkeen.

Ämyrockissa pääsi myös itse taiteilemaan. Laura Forsberg on harrastanut spraymaalausta vuoden päivät. Hän toivoisi kaupungilta lisää maalausseiniä.
Arttu Martikainen

 

Päivän lehti

26.1.2020