Kanta-Häme

Paljon enemmän kuin siivoojia

Kanta-Hämeen keskussairaalan kellarikerroksessa käy kuhina.

Sairaalahuoltaja Sirpa Viljakainen ajaa lattianhoitokonetta ja väistelee ohitse suhahtavia potkulautoja. Vähän etäämpänä näkyy letka täyteen pakattuja kuljetushäkkejä, joita vetää minitraktorin näköinen ajoneuvo.

Kovakuntoisimmat kävelevät reippaasti kiiltäviä käytäviä. Se käy kuntoilusta sillä joidenkin tietojen mukaan kilometrejä voi kertyä jopa yli 16 yhden työpäivän aikana.

Kun Viljakainen puhuu sairaalahuoltajan työstä, painaa hänen sanoissaan kokemus. Hän itse on tehnyt huoltajan hommia 30 vuotta, joista osa meni pääluottamusmiehenä.

– Äitini oli samoissa hommissa vanhassa sairaalassa Viipurintiellä ja ehti vielä muutamaksi vuodeksi nykyiseen keskussairaalaankin. Hän se vasta kovilla oli, kun lattiatkin pestiin kontaten, Sirpa Viljakainen kauhistelee.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirissä paiskii töitä tälläkin hetkellä 128 sairaalahuoltajaa. He ovat niitä näkymättömiä puurtajia, joita tänään valtakunnallisen siivouspäivän kunniaksi kiitetään oikein luvan kanssa.

Sairaalahuoltajat eivät ole palvelupäällikkö Jaana Heleniuksen mukaan oikeastaan siivoojia, vaikka niin yleensä luullaankin. Huoltajien työstä siivousta on vähän alle puolet.

– He toki siivoavat, mutta pitävät huolen myös esimerkiksi ruokahuollosta, vuodehuollosta ja jätehuollosta sekä osallistuvat apuvälinehuoltoon ja potilaskuljetuksiin, Helenius luettelee.

Suurin osa sairaalahuoltajista on naisia. Keskussairaalasta miehiä löytyy tehtävästä vain viisi.

Sairaalahuoltajien työ on raskasta ja huonosti palkattua. Työhön on ollut vaikea saada palkattua riittävästi tekijöitä.

Kun juttelee sairaalahuoltajien kanssa, kaikki myöntävät kyllä työn raskauden, mutta pitävät siitä, että työ on niin vaihtelevaa.

Apuvälineitä huoltava Ari Serkonen on ollut sairaalahuoltajana kahdeksan vuotta sen jälkeen, kun luopui vuokraviljelystä.

– Olen viihtynyt hyvin. Parasta tässä on se, että jokainen päivä on erilainen, Serkonen huomauttaa.

Jatkuvan työvoimapulan voittamiseksi keskussairaala aloitti tänä syksynä kaikkien aikojen ensimmäisen laitoshuoltajien oppisopimuskoulutuksen. Suureksi yllätykseksi hakemuksia tuli peräti 80.

– Olimme iloisesti yllättyneitä hakemusten määrästä. Karsimme porukan tarkkaan, sillä ihan kaikille ei työ välttämättä sovi. Esimerkiksi fyysisesti huonokuntoiset eivät tässä työssä jaksaisi, Jaana Helenius sanoo.

Opiskelijoiden ikähaitari on parikymppisestä 58-vuotiaaseen. Tammikuussa alkavaan oppisopimuskoulutukseen osallistujia on 13. Jos kaikki menee odotusten mukaisesti, järjestetään vielä toinenkin kurssi oppisopimuskoulutusta.

– Olen tosi innoissani koulutuksesta ja uskon tämän olevan räätälöity tapa saada sairaalaan huoltajia. Esimerkiksi Tays on saanut palkatuksi näin 70 uutta huoltajaa ja me saamme aivan varmasti ainakin sen kymmenen, Helenius sanoo.

Ensimmäiset Kanta-Hämeen keskussairaalan oppisopimuskoulutetut sairaalahuoltajat valmistuvat reilun vuoden kuluttua. HäSa

Päivän lehti

25.10.2020

Fingerpori

comic