Kanta-Häme

Paljon mökää - katso The Holyn uusi musiikkivideo

Itä-Helsingissä sijaitsee talo täynnä treenikämppiä. Yhdessä niistä harjoittelee The Holy. 

Bändin ensimmäinen demobiisi on nimeltään Ähtäri, mutta olisi ollut todennäköisempää, että sen nimeksi olisi tullut Parola tai Hauho. 

Kotipaikat ovat jäsenille tärkeitä. Ähtäristä on kotoisin bändin basisti Laura Kangasniemi, mutta kaikki muut jäsenet ovat Hämeenlinnan seudulta. Eetu Henrik Iivari, Eero Jääskeläinen, Samppa Kaartinen ja Pyry Peltonen ovat soittaneet toistensa kanssa ristiin rastiin eri kokoonpanoissa.

Kotiseuturakkaudesta voi kertoa jotain myös se, että The Holyn kanssa samojen seinien sisällä treenaa myös Matti Johannes Koivu. 

Bändi syntyi jalkapallon MM-kisojen aikaan vuonna 2014. 

– Mä olin tehnyt demon ja olimme meillä katsomassa finaalia ja juhlimassa. Sitten tuli ajatus, että perustetaan bändi. Samana iltana oltiin buukattu jo kaikki soittajat, kertoo säveltämisestä ja sanoittamisesta vastaava Eetu Henrik Iivari.

Tuona iltana päätetystä kokoonpanosta on muuttunut vain kitaristi: Pyry Peltosta edelsi Jarno Takkumäki, hämeenlinnalainen hänkin.

Peltonen on tällä hetkellä ainut The Holyn edelleen Hämeenlinnassa asuva jäsen. Hänet tunnetaan myös salibandyn pelaajana Steelersistä ja vielä viime kaudella hänet nähtiin kaukaloissa. Nyt musiikki on vienyt voiton urheiluista. 

– Yritin löytää keskitietä musiikin ja urheilun välillä, mutta eihän se onnistunut, Peltonen kertoo. 

The Holyn haluttiin soittajiksi hyviä tyyppejä. Siksi bändissä on myös kaksi rumpalia.

– Oli kaksi sairaan hyvää tyyppiä, jotka kummatkin halusimme mukaan soittamaan bändiin. Ei siinä auttanut mitään tikkua ruveta vetämään, kertoo Eetu Henrik Iivari.

Aluksi oli vain idea kahdesta rumpusetistä, mutta ei hajuakaan siitä, miten se toteutetaan.

– Meitä kaikkia viehättää iso meteli ja äänenvoimakkuus. Senkin puolesta kaksi rumpalia tuntui hyvältä idealta.

Käytännössä rumpaleiden määrä ei ole ollut ongelma.

– Kaikki miksaajat ovat kauhuissaan kun tulemme keikalle, mutta keikan jälkeen hekin fiilistelevät. Toistaiseksi kaikille lavoillekin on mahduttu.

Uusi This will be the day that I die -single kuulostaa melko erilaiselta kuin bändin aiempi materiaali. Kappale on paikoin jopa rauhallinen ja tunnelmallinen.

– Soittaessa kehittyy ja yhtye kehittyy. Alussa oltiin aika huumassa siitä, että soitetaan täysiä, sanoo Eetu Henrik Iivari.

Hänen mukaansa bändin alkuenergia on samanlainen kuin ennenkin, mutta se on jalostunut hienostuneempaan muotoon ja saanut dynamiikkaa.

The Holy on julkaissut vasta yhden virallisen singlen. Silti esimerkiksi Provinssi-festivaali on jo varannut bändin keikalle 1.heinäkuuta. 

– Me olemme tehneet paljon työtä ja keikkailleet tosi paljon, sanoo Samppa Kaartinen ja jatkaa:

– Provinssin keikan saimme kahden Seinäjoen keikan jälkeen, kun Provinssin järjestäjät olivat nähneet meidät.

 8. elokuuta The Holy julkaisee EP:n, jonka kaikkiin kappaleisiin aiotaan kuvata musiikkivideo.

Eteenpäin aiotaan kovalla työllä. Bändi ei usko löytävänsä oikotietä onneen. Jokainen keikka pyritään vetämään tosi hyvin, oli se missä tahansa. Jokainen keikka myös äänitetään ja videoidaan, jos mahdollista.

Bändi kuvailee esiintymisensä olleen aluksi varauksellista. Nyt se on mennyt toiseen äärilaitaan: Totaalinen kaaos on päällä ensimmäisestä nuotista. Välillä keikan jälkeen tulee henkinen krapula.

The Holyn treenikämppä näyttää siltä, että sen seinien sisällä on vietetty aikaa: tyhjät pullot ja epämääräiset astiat valtaavat alaa. Treenikseltä löytyy myös sauna.

Eetu Henrik Iivari viettääkin treenikämpässä myös työpäivänsä. Hän on toistaiseksi ainut jäsen, joka elättää itsensä tekemällä musiikkia. Viime syksy meni amerikkalaisen Lower dens -bändin kanssa kiertueella.

Yhdessä the Holy viettää treenikämpällä noin 6 tuntia viikossa, mutta jokainen jäsen tekee päivittäin tunneittain työtä bändin hyväksi. 

2017 bändin tavoitteena on Eurooppa. Ainakin alkuvuodesta mennään jo koputtelemaan ovia sinne.

– Mennään niin pitkälle kuin päästään, sanoo Eero Jääskeläinen.

Jääskeläinen tietää mistää puhuu, kun kyse on keikkamyynnistä, sillä hän työskentelee Tavastia-klubilla ja Tiketillä.

– Meiän skene on sellaista, että yleensä bändi julkaisee levyn ja käy heittämässä keikat Helsingissä ja Turussa. Sitten ollaan pitkään hiljaa, eikä homma kehity. Meillä on sopivasti kunnianhimoa nähdämaailmaa ja kehittyä. En halua käyttää sanaa menestyä, sillä sillä on likainen kaiku, luonnehtii Eetu Henrik Iivari. HÄSA
 

Päivän lehti

21.10.2020

Fingerpori

comic