Kanta-Häme

Paljon muutakin kuin siivooja

Kotipalveluyrittäjistä on sukeutumassa todellisia nykypäivän kodinhoitajia.

Kotityö- ja avustamispalveluja tarjoavien yritysten edunvalvontaa hoitavan Suomen Kotityöpalveluyhdistys ry:n puheenjohtaja Eija Lenkkeri sanoo, että ala on menossa kohti monipalveluiden tuottamista.

– Asiakkaankin kannalta on tietysti mukavampi, ettei kotona ravaa jatkuvasti monia kasvoja, vaan yksi ihminen hoitaa työt, Lenkkeri sanoo.

Näin on etenkin silloin, kun kyse on vanhuksista.

Uusia kotipalveluyrityksiä on syntynyt viime vuosina tiheään tahtiin. Tarkkaa määrää on Lenkkerin mukaan mahdoton sanoa, sillä luokittelu puuttuu.

Verottajalta kotitalousvähennykseen perustuvien tietojen perusteella on kuitenkin päätelty, että Suomessa olisi tällä hetkellä noin 6 000–8 000 kotipalveluita tuottavaa yritystä. Tähän määrään tosin sisältyvät myös esimerkiksi kaikki kodin remontteja tarjoavat yritykset.

Muutakin kuin pyykkäystä

Harva asiakas kuitenkaan tulee ajatelleeksi, että kotipalveluyrittäjiltä voisi ostaa muitakin palveluita kuin perinteistä siivousta.

Moni yrittäjä olisi valmis hoitamaan myös asiakkaiden vaatehuollon tai muut kodin tekstiileihin liittyvät huoltotyöt.

– Yllättävän vähän sitä kysytään. Luulisi, että tarvetta olisi enemmällekin, sanoo hämeenlinnalainen yrittäjä Johanna Lehtinen Kotipalvelu Nupusta.

Toistaiseksi Lehtisellä on vain muutama asiakas, jotka palvelusta ovat kiinnostuneet. Käytännössä heidänkin luonaan vaatehuolto tarkoittaa pyykkikoneen käynnistämistä ja pestyjen pyykkien narulle ripustamista.

– Jos itseäni ajattelisin asiakkaan kenkiin, niin palvelusta voisi olla hyötyä esimerkiksi silloin, jos ei itse kykene ripustamaan pyykkejä.

Kurjen Kotiapua pyörittävä yrittäjä Pirjo Kurki olisi myös valmis pesemään pyykkiä nykyistä enemmän.

Tällä hetkellä hattulalaisen Kurjen asiakaskunnasta vain muutama tätä kuitenkaan pyytää. Heidän luonaan yrittäjä silittää, pyykkää, tuulettaa, vaihtaa petivaatteita ja ripustaa verhoja – tekee siis oikeastaan mitä vain asiakas keksii tekstiileihin liittyen pyytää.

– Epäilen, että kyse on rahasta. Jos palvelua tilataan, toivotaan usein, että yrittäjä hoitaa esimerkiksi vanhuksen luona raskaammat työt. Helpoimmista selvitään itse.

Moniajo onnistuu

Sarkun Huusholliavun hämeenlinnalainen yrittäjä Sari Malmisaari puolestaan arvelee, että kyse on pitkälti asiakkaiden arkuudesta. Jos asiakas tilaa esimerkiksi neljän tunnin siivouksen, hoituvat pyykkien pesut, vuodevaatteiden vaihdot ja tarvittaessa vaikkapa yksinkertaisen päivällisen laitto saman tuntimäärän puitteissa.

Valtaosa Malmisaaren asiakkaista on yksinäisiä papparaisia, jotka vaatehuoltoa kuitenkin tarvitsevat.

– Ihmiset eivät tule ajatelleeksi, että monet meistä ovat perheenäitejä. Moniajo onnistuu kyllä, Malmisaari nauraa.

– Siinä voi tietysti olla sitä, ettei haluta ulkopuolista peukaloimaan paikkoja, kun itse ei olla varmistamassa, että kaikki sujuu, hän jatkaa.

Käytännössä siivous onkin se, mitä yrittäjiltä pääasiassa toivotaan. Työn raskaus ei kuitenkaan vaikuta palvelun hintaan. Kaikilla kolmella yrittäjällä on kiinteä tuntitaksa, joka kattaa kaikki palvelut. (HäSa)