Kanta-Häme

Paljon saa vielä paiskia töitä

Ei toteudu nuorisotakuu vielä Hämeenlinnassa, ja tuskin se vielä pitkään aikaan sataprosenttisesti toteutuukaan – jos koskaan.

Tilaajapäällikkö Antti Karrimaa muistuttaa kaupungissa tehdyn monia asioita jo ennen nuorisotakuun voimaantuloa, toisaalta, vielä on paljon työtä tehtävänäkin.

– Esimerkiksi perusopetuksensa päättäneille on onnistuttu aika hyvin löytämään koulutuspaikat. Mutta tilanne sen jälkeen on heikohko. Lisäksi meillä on perusopetuksen suorittamatonta porukkaa teillä tietymättömillä. Pari vuotta toiminnassa ollut etsivä nuorisotyö tosin on onnistunut näitä nuorisotakuunkin kohderyhmäksi nyt tulevia henkilöitä etsimään ja saattamaan koulutukseen.

Kaiken tämän päälle työttömänä on myös koulutettuja nuoria. Nuorisotakuun tavoite on toki kaunis, mutta onko sataprosenttinen toteutuminen realismia? Tilaajapäällikkö ainakin on skeptinen, vaikka muistuttaakin, että täydellinen suoritus on tavoitteena.

– Ihan äkkiä en usko, että siihen kuitenkaan valitettavasti pystyttäisiin. Kun tavoitteeseen pyritään, lähemmäs toki koko ajan mennään, hän sanoo.

Etsivä löytää pudokkaat

Hattulassa tilanne nähdään valoisampana. Vs. vapaa-aikatoimenjohtaja Jari Salmela muistuttaa, että myös Hattulassa töitä on paiskittu ennen takuun voimaantuloa.

Yksi arjessa eniten näkyneistä asioista on ollut monialaisen yhteistyön kehittäminen kunnassa. Käytännön merkitystä on ollut myös työpajatoiminnan kehittämisellä sekä etsivällä nuorisotyöllä, jota kunnassa haluttaisiin entisestään vahvistaa. Etsivään nuorisotyöhön on nyt haettu hankerahoitusta, jonka avulla palkattaisiin työpari nykyiselle työntekijälle. Rahoituspäätöstä odotetaan kevään aikana.

Viime aikoina kunnassa on tutkittu palveluverkkoa tarkemmalla silmällä ja yritetty etsiä ne reikäkohdat, joista nuorten todennäköisimmin pääsevät putoamaan.

Voiko sanoa, että nuorisotakuu toteutuu jo nyt Hattulassa?

– Kyllä se on ainakin tähän asti toteutunut. Joitakin pudokkaita on ollut, mutta heidät etsivä nuorisotyö pyrkii löytämään, Salmela vastaa.

TE-toimiston lakkauttaminen huolena

Samankaltaisen vastauksen nuorisotakuun toteutumista koskevaan kysymykseen saa myös Janakkalasta.

– Kyllä toteutuu, siinä määrin kuin vain on mahdollista, toki työtä vaaditaan vielä, tiivistää nuorisosihteeri Sanna Laine.

Seudullinen ESR-rahoitteinen hanke on Janakkalassa nuorisotakuun toteutumisen eteen tehtävän työn kärki, toki työtä tehdään myös lakisääteisen nuorten ohjaus- ja palveluverkoston kautta.

Kunta on pyrkinyt tähän mennessä lähinnä innostamaan yrittäjiä mukaan talkoisiin ja huolehtimaan siitä, että nuorille on Janakkalassa tarjota kesätyöpaikkoja, harjoittelupaikkoja ja mahdollisesti myös oppisopimuspaikkoja.

– Janakkalassa yksi huolenaihe on ollut se, että TE-toimisto lakkautettiin vuodenvaihteessa. Tähän verkostokin on ottanut kantaa. On muistutettu miten tärkeää on, että jatkossakin palvelu on paikkakunnalta saatavissa – oli muoto sitten mikä tahansa, verkoston sihteerinä istuva Laine sanoo.

Laine muistuttaa, ettei kaikilla nuorilla ole välttämättä mahdollisuuksia liikkua palveluiden perässä Hämeenlinnaan saakka. Yksi vaihtoehto voisi olla esimerkiksi TE-keskusten Janakkala-päivä silloin tällöin. (HäSa)