Kanta-Häme

Paljonko turvapaikanhakija työllistää poliisia?

Hämeenlinnan kaupunginhallitus näytti maanantaina vihreää valoa Lammin turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksen laajentamiselle.

Tiistaina uutisoitiin Forssan kaupunginvaltuuston enemmistön vaativan kaupunginhallitukselta sen kielteisen kannan pyörtämistä kaupunkiin suunniteltua väliaikaista hätämajoituskeskusta kohtaan.

Kielteisen päätöksen ratkaisi viime viikolla kaupunginhallituksen puheenjohtajan Mika Penttilän (kok.) ääni. Poliisina työskentelevä Penttilä perusteli päätyneensä ratkaisuun, koska turvapaikanhakijat aiheuttavat poliisille ”valtavan työmäärän”.

Ulkomaalaisyksikön rikoskomisario Marko Mäkinen Hämeen poliisista, mitä selvityksiä turvapaikanhakijoista tehdään?

– Henkilöllisyys pitää varmistaa, kerätä tiedot määrättyihin rekistereihin ja haastatella jokainen hakija. Pitää tietää miten hän on maahan tullut ja mikä hänen perusteensa on turvapaikan hakemiselle.

Kauanko selvitys kestää?

– Keskimäärin vie joitakin tunteja, niin turvapaikanhakija on kirjoissa ja kansissa.

Hämeenlinnaan on arvioitu sijoitettavan 100–200 turvapaikanhakijaa. Onnistuuko selvitysten teko kohtuullisessa ajassa, ja tarvitseeko poliisi sitä varten lisäresursseja?

– Haastattelu pitää tehdä 72 tunnin kuluessa saapumisesta. Resursseista kertoo laitoksen johto.

Apulaispoliisipäällikkö Tero Seppänen, pystytä��nkö turvapaikanhakijat käsittelemään nykyisellä miehityksellä?

– Jos Mainiemeen tulee hakijoita ja Forssan tilanne muuttuu, ulkomaalaistutkintaan pitää kohdentaa lisää resursseja.

Onko tutkinta jostain muusta poliisin toiminnasta pois?

– On mahdollista täyttää pari virkaa ulkopuolelta mutta ongelma on, mistä löydämme tekijöitä. Todennäköisesti kokeneita poliiseja nostetaan talon sisältä näihin tehtäviin ja häntään palkataan uusia. Heitä vain ei juuri ole, koulutusmäärät ovat pienentyneet ja eläkepoistuma kasvanut, joten valmistuvista poliiseista taistelevat kaikki laitokset.

– Jos täydennystä ei tule, voi olla että välttämättömien tutkimusten tekeminen on pois jostain muusta tutkinnasta tai kentältä. HÄSA

Päivän lehti

3.4.2020