Kanta-Häme

Paljuselleissä pissataan vielä pitkään

Vuosikausia vatvottu Hämeenlinnan vankilan peruskorjaus ei lähde liikkeelle ensi vuonnakaan, vaikka Euroopan neuvoston kidutuksen vastainen komitea on antanut Suomelle monta huomautusta vankien epäinhimillisistä oloista.

Vankien olisi päästävä vessaan vuorokauden ajasta riippumatta, mutta maan ainoassa naisvankilassa tarpeita voi joutua tekemään kannelliseen muoviämpäriin hamaan tulevaisuuteen.

Rikosseuraamuslaitos aikoo kuitenkin laatia suunnitelman laitoskantansa kehittämisestä ensi kuun loppuun mennessä.

– Se laaditaan keväällä vahvistetun kehyspäätöksen ja vuoden 2015 budjetin pohjalta, kertoo oikeusministeri Anna-Maja Henriksson.

Rikosseuraamuslaitoksen pääjohtaja Esa Vesterbacka on arvioinut, että voimassaolevat kehyspäätökset tarkoittavat 3–5 vankilan lakkauttamista. Ministerin mukaan laitoskantaa koskevien päätösten aika on vasta tulevien kehyspäätösten jälkeen.

Hämeenlinnan vankilan peruskorjauksen aiheuttamia vuokrankorotuksia varten oikeusministeriö sai läpi maaliskuun kehysriihessä 2,5 miljoonaa euroa vuodesta 2016 alkaen. Tämä raha kattaa kuitenkin vain noin puolet hankkeen lopullisista kustannusvaikutuksista. Kun samaan aikaan Rikosseuraamuslaitoksen määrärahoja leikataan toisaalla, remontti ei ole käytännössä mahdollinen, ennen kuin jostain lakkautetaan vankiloita.

– Oikeusministeriössä ei ole käyty keskusteluja Hämeenlinnan vankilan lakkauttamisesta, ministeri Henriksson vakuuttaa.

Ei uskalla ennustaa

Muissa pöydissä sekin vaihtoehto on kuitenkin ollut esillä. Hämeenlinnan vankilan johtaja Samuli Laulumaa ei ole täysin vakuuttunut johtamansa laitoksen säilymisestä jatkossa.

– En usko, että meitä lähitulevaisuudessa suljetaan, mutta 2020-luvulle en uskalla ennustaa.

Vankilan jo moneen kertaan valmistellun peruskorjaushankkeen toteuttamisvaihtoehdoista ja kustannuksista on neuvoteltu niin Senaatti-kiinteistöjen, aluekeskuksen kuin Rikosseuraamuslaitoksen keskushallinnonkin kanssa.

– Viimeksi tällä viikolla Senaatin edustaja kävi täällä, Laulumaa kertoo.

Vankila on rakenteellisesti sellainen, ettei peruskorjausta ole toiminnallisesti tai taloudellisesti järkevää toteuttaa vaiheittain.

Kansanedustajat vankilaan

Hämeen liiton maakuntajohtaja Timo Reina aikoo mobilisoida Kanta-Hämeen kansanedustajat ja muut päättäjät taistoon vankilan puolesta.

– Nyt tosin näyttää siltä, että vankilaverkosta ei synny tällä vaalikaudella ratkaisua, mikä on harmi.

– Kaiken järjen mukaan täällä maan väestöllisessä keskipisteessä pitäisi olla kehittyvä vankila. Oikeusministeri kävi kesällä meille lupaamassa, että hänen listallaan paljusellien poisto on hänelle ykköshanke, Reina muistuttaa.

Vaikutukset vankilan mahdollisesta lakkautuksesta olisivat maakuntajohtajan mukaan todella suuret Hämeenlinnan seudulle. Liitto aikoo arvioida menettävien työpaikkojen, hankintojen ja vankityövoiman arvon.

– Meidän täytyy tehostaa ja systematisoida lobbaustoimintaa. Vankilan peruskorjauksen aikaansaaminen on yksi kolmesta maakunnan kärkiasiasta, Reina sanoo.

Maakuntajohtaja kertoo, että vankila on pääasia ensi maanantaina, kun maakunnan edunvalvontaverkosto kokoontuu. Myös kansanedustajat tekevät lokakuussa vierailun vankilaan. (HäSa)

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic