Kanta-Häme

Pälkäne lakkauttaa kaksi kyläkoulua

Pälkäneen kunta sulkee Epaalan ja Laitikkalan kyläkoulujen ovet osana kunnan talouden säästökuuria. Sivistystoimen puolella on tavoiteltu yhteensä lähes 500 000 euron säästöjä.

Koulut lakkautetaan ensi vuoden elokuun alusta lähtien. Ratkaisusta kertyy säästöä kunnan kassaan noin 323 000 euroa.

Epaalan koulun lakkauttaminen vaati Pälkäneen kunnanvaltuustossa äänestyksen torstaina. Oppilaiden vanhempien ja henkilökunnan taistelu oman koulunsa puolesta oli herättänyt myös muutaman valtuutetun kallistumaan opinahjon säilyttämisen kannalle.

Perussuomalaisten valtuutettu Tero Ahlqvist esitti Epaalan koulun säilyttämistä ja häntä kannattivat Heikki Rönni (kesk.) ja Perttu Pohjanperä (vas.). Äänestyksessä kunnanhallituksen esitys Epaalan lakkauttamisesta voitti kuitenkin äänin 21–6.

Laitikkalan koulun lakkauttaminen hyväksyttiin valtuustossa yksimielisesti. Ikävää päätöstä pahoittelivat sekä Perttu Pohjanperä että Heikki Rönni, mutta koulutyön jatkumisen puolesta puheenvuoroja ei kuultu. Laitikkalan oppilasmäärä on pudonnut alle 20 lapsen ja suunta on edelleen laskeva.

Koulutyön päätyttyä kunta aikoo myydä molempien koulujen rakennukset.

Laitikkalan koulun oppilaista 1–4 luokkien lapset siirtyvät Harhalan kouluun ja 5–6-luokkalaiset Kostian kouluun Pälkäneen kirkonkylään. Myös Harhalan koululaisista 5–6 luokkien oppilaat siirtyvät Kostian koululle. Epaalan oppilaat siirtyvät kaikki Kostialle.

Kouluverkon säästöpakettiin kuuluu myös nykyisin 3-opettajaisen Rautajärven kyläkoulun muuttaminen 2-opettajaiseksi. Tästä ratkaisusta säästöjä tulee yli 50 000 euroa. (HäSa)

Päivän lehti

26.11.2020

Fingerpori

comic