Kanta-Häme

Pälkäne pitää kiinni Karvialasta

Pälkäneen kunnanhallituksen mielestä kunnanosaliitoksen perusteet eivät täyty Karvialassa, jossa pieni osa Pälkänettä pyrkii osaksi Hämeenlinnaa.

Kunnanvaltuusto antaa yksityishenkilöiden tekemästä esityksestä lausunnon valtiovarainministeriölle torstaina.

Pälkäneen kunnanjohtaja Esko Arasalo muistuttaa, että osaliitoksen kannattajien perusteet murenevat, kun ensi vuoden alusta tulee mahdolliseksi hakea terveyspalvelut mistä kunnasta tahansa.

– Tällöin Karvialassa asuvat voivat halutessaan ilmoittautua Hauhon terveysaseman asiakkaiksi.

Matkailutäkyjä

Arasalo perustelee Pälkäneen tiukkaa otetta sillä, että Pälkäne on sijoittanut paljon Kukkosaaren virkistysalueen kehittämiseen. Se tuskin on siirtyvällä alueella, sillä Hämeenlinna on ehdottanut rajausta, jossa virkistysalue jäisi Pälkäneen puolelle.

– Sillä on kuitenkin meille merkitystä, että alueella olevat loma-asunnot pysyvät pälkäneläisinä, kuulummehan Suomen kesämökkivaltaisimpiin kuntiin.

Toisaalta myös Hämeenlinna voisi samoin perustein vaatia Karvialaa itselleen, sillä Vihavuoden saha lohikoskineen ja kahviloineen on Hämeenlinnan puolella ja ne ovat vaatineet markkinointiponnistuksia.

Molemmin puoli rajaa on runsaasti loma-asunoja. Kunnanosaliitosta on perusteltu sillä, että nyt kuntaraja halkaisee kiinteistöjä ja pihapiirejä.

Vihavuodesta, johon Karviala kuuluu, asioidaan pääosin Hauhon tai Tuuloksen suunnassa eli Hämeenlinnan puolella.

Vihavuoden sahamiljöön kainalossa oleva Karviala on havitellut ensin hauholaiseksi ja nyttemmin hämeenlinnalaiseksi jo pitkään.

Pälkäneen kunta ja aiemmin Luopioisten kunta ovat vastustaneet rajansiirtoa.

Vakituisia asukkaita alueella on kuusi. Liitos koskisi 71 hehtaarin aluetta.

Vastustajia löytyi

Kylältä on kerätty useitakin nimilistoja ensin Hauhoon ja sitten Hämeenlinnaan liittymiseksi. Nyt Pälkäneelle on ilmoittautunut myös kolme hankkeen vastustajaa.

Pälkäneen kunnanhallituksessa jätettiin kunnanosaliitosta vastustavaan lausuntoon yksi eriävä mielipide.

Kunnanvaltuusto käsittelee lausuntoa siltä pohjalta, että esitys osakuntaliitoksesta tulisi hylätä.

Asiasta päättää viime kädessä valtioneuvosto. Valtiovarainministeriöllä on kuitenkin mahdollisuus hylätä esitys heti, jos se katsoo, etteivät edellytykset kuntajaon muutokselle täyty. (HäSa)

Päivän lehti

1.12.2020

Fingerpori

comic